Nieuws
22 december 2008 - Ron Smeets

Bellen en SMS-en meest moderne 'Oud en Nieuw' gewoonte

Hoewel driekwart van alle Nederlanders aangeeft wel eens ver weg te willen gaan met Oud en Nieuw, bestemmingen als New York, Sydney of een Tropisch Eiland worden daarbij vaak genoemd, blijven de meesten van ons toch gewoon, lekker ouderwets, thuis.

Bovendien, zo blijkt uit een onderzoek van T-Mobile onder ruim 1000 Nederlanders, houden de meeste feestvierders vast aan de traditionele gewoonten zoals het kijken naar de oudejaarsconference, gemiddeld vijf oliebollen eten en, om 0u00, een glaasje champagne.

Bellen en sms’en zijn inmiddels ‘nieuwe’ gewoonten tijdens de jaarwisseling. Na twaalf uur worden vooral naaste familieleden gebeld (ca. 5 mensen). Vrienden ontvangen een persoonlijk sms’je met de gelukwensen.

Bellen en sms’en is een wezenlijk onderdeel van de jaarwisseling. 60% van de Nederlanders vindt het heel normaal dat er direct na de jaarwisseling gebeld en ge-sms’t wordt. Een op de tien Nederlanders geeft zelfs aan geen leuk Oud en Nieuw te hebben als ze niet worden gebeld. Maar 20% van de mensen geeft aan tijdens Oud en Nieuw niet te bellen of sms’en.

Gemiddeld belt men vijf personen na middernacht en nemen ze per gesprek vier minuten de tijd om een Gelukkig Nieuwjaar te wensen. Daarnaast worden er nog eens 8 sms’jes gestuurd. De eerste mensen die worden gebeld zijn de ouders, gevolgd door eventuele broers en zussen. De baas is het minst geliefd; hij/zij wordt nauwelijks gebeld na middernacht. Opvallend is dat familie meestal wordt gebeld, terwijl vrienden een sms’je ontvangen. In de meeste gevallen is dit een persoonlijk bericht, maar een kleine groep mensen stuurt een groeps-sms waarbij iedereen hetzelfde bericht ontvangt.

Champagne is nog steeds de meest populaire drank tijdens Nieuwjaarsavond, gevolgd door wijn en frisdrank. Nederlanders zijn nog steeds dol op oliebollen, gemiddeld eten ze op een avond vijf oliebollen en drie appelflappen per persoon. De meeste bollen en flappen worden gekocht, slechts een kwart van de mensen bakt ze nog zelf.

Een kwart van de Nederlanders luistert het liefst naar ‘Happy New Year’ van Abba, gevolgd door New Year’s Day’ van U2. ‘New Year’ van de Sugababes is het minst populaire nummer tijdens Oud en Nieuw.

Op 1 januari slaapt de helft van de Nederlanders het liefst uit. Verder gaan ze op pad om de (schoon)ouders een goed Nieuwjaar te wensen. Eén procent ziet het wel zitten om een Nieuwjaarsduik te nemen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.