Entertainment
23 mei 2011 - Ron Smeets

Belkostenbesparing in Afghanistan: een abo van elke provider

Dit is een bijzondere manier van belkostenbesparing. In Afghanistan is het de normaalste zaak van de wereld om een abonnement (of prepay kaart) te nemen van elke provider die je vrienden ook gebruiken.

Op die manier kunnen de Afghanen de belkosten onderling beperkt houden. De tarieven voor het bellen naar mobiele nummers van verschillende providers (roaming) zijn daar namelijk hoger dan wanneer je belt naar een toestel dat voorzien is van een abo of prepay kaart van dezelfde provider.

Overigens geldt dat voor meerdere landen. Ook in Rusland kunnen de belkosten behoorlijk oplopen wanneer je roamt tussen de verschillende mobiele netwerken. Daar worden om die reden dan ook veel meer dual- en zelfs trio SIM toestellen verkocht met abonnementen van verschillende providers.

Via. Foto: Jan Chipchase

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.