Nieuws
08 december 2005 - Gerben Mak

Belgische operators ontginnen off-portal gebied

Op de Belgische site Digimedia las ik een aardig stukje over de worsteling van mobiele operators met off-portal diensten. Steeds meer mobile entertainment services worden in België rechtstreeks aan de consument aangeboden, zonder tussenkomst van de mobiele operator portals. Dezelfde ontwikkeling zien we in Nederland natuurlijk ook - met het vertrek van De Telegraaf uit de Vodafone Live! portal als recent voorbeeld.

Alle Belgische operators exploiteren hun eigen mobile internet portal, waarmee ze hun consumenten op eenvoudige wijze wegwijs willen maken op het mobiele internet. Proximus heeft onlangs een betaaloplossing aangekondigd voor off-portal content - een eerste erkenning van het belang van mobiel internet buiten de portals om. Dat voorbeeld zal spoedig gevolgd worden door de andere operators, zo verwacht men in België. Toepassingen als games, muziek downloads, streaming diensten etc vragen allen om simpele micropayment methodes welke de operators wegens hun directe billing relaties nu eenmaal het makkelijkst kunnen leveren aan content partijen.

In Nederland is het nog niet zo ver, maar zullen de operators ongetwijfeld ook overwegen services aan content partijen aan te bieden buiten het domein van hun eigen portals. Telfort en T-Mobile zijn vermoedelijk het verst in die gedachtenontwikkeling, gezien de open mobile internet portals en inzichtelijke kostenstructuur voor de consument, welke geen onderscheid meer maakt tussen on-net en off-net verkeer. .

Over de auteur: Gerben Mak