Nieuws
05 september 2013 - Nichal Joosse

België verbiedt de verkoop van 'kindermobieltjes'

Belgische wetgevers hebben bepaald dat het in België verboden wordt om mobiele telefoons te verkopen aan kinderen onder de 7 jaar. Ook het maken van reclame voor smartphones die zijn gericht op kinderen onder de 13 jaar wordt verboden, volgens verschillende Belgische media. Het gaat vooral om zogenoemde 'kindermobieltjes', die qua functionaliteit of uiterlijk zijn gericht op jonge kinderen. De reden hiervan is dat de straling van de apparaten een gevaar vormt voor de kinderen, volgens de wetgevers. 

Eerder dit jaar liet minister Laurette Onkelinx van Volksgezondheid al weten dat kindermobieltjes verboden moeten worden. Volgens haar is er weinig bewijs dat de straling van mobieltjes kankerverwekkend is, maar kan er beter het zeker voor het onzekere genomen worden en de smartphones verbieden voor deze leeftijdsgroep. Het verbod gaat niet meteen in, maar pas over zes maanden.

Ook komt er een Belgisch 'SAT-label', een waarde die zal aantonen hoe sterk de straling van een bepaalde smartphone is. Telefoons zullen gekeurd worden met de letters A tot en met E. Ook volwassenen zullen gewaarschuwdworden voor het stralingsgevaar. 'Denk aan uw gezondheid - gebruik uw mobiele telefoon met mate, bel met een oortje en kies voor een toestel met een lagere SAT-waarde', zo zal de waarschuwing luiden.  

Over de auteur: Nichal Joosse