Nieuws
28 november 2008 - Ron Smeets

België gaat in 2009 al de eerste LTE licenties veilen

In een interview met de Belgische krant De Tijd heeft minister Van Quickenborne bekendgemaakt dat zijn regering in 2009 minimaal acht nieuwe licenties voor mobiele telecomdiensten zal gaan veilen.

Het doel van de minister is tweeledig. Enerzijds wil hij met de veiling van een vierde UMTS licentie zorgen voor meer concurrentie op de Belgische mobiele telefoonmakrt. Anderzijds wil hij met de veiling en toekenning van de eerste 4G (LTE)- en een viertal nieuwe WiMAX vergunningen dat België een van de voorlopers wordt, en blijft, op het gebied van mobiele telefonie en -data diensten.

De belangrijkste gegadigde voor de vierde UMTS licentie, die de Belgische staat zo'n 40 miljoen Euro moet gaan opleveren, is Telenet. Momenteel zijn Proximus, Mobistar en Base de drie UMTS spelers op de Belgische markt.

Wat de LTE lecenties (2.6 GHz band) moeten gaan opleveren is nog niet bekend. Afhankelijk van de belangstelling wil de minister maximaal acht van dergelijke licenties uit gaan geven. Overigens staan de diverse mobiele providers nog niet te springen om zich nu al met LTE netwerken te gaan bezighouden. Zij dringen er dan ook bij de Belgische overheid op aan om met het veilen en uitgeven van die licenties nog even te wachten totdat die technologie rijp is en de eerste toestellen klaar zijn om de winkels te bestormen.

Verder is de Belgische overheid van plan om vanaf volgend jaar ook een viertal nieuwe WiMAX licenties uit te geven voor een relatief zacht prijsje en met de optie voor providers om een deel van hun licentiegelden terug te verdienen als ze snel zorgdragen voor een goede (landelijke) dekking.

Kortom, de Belgische regering heeft grootste plannen voor de mobiele telefonie- en datamarkt. Wellicht dat de verantwoordelijke minister hier in Nederland daar ook zijn voordeel mee kan doen?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.