Nieuws
12 november 2008 - Ron Smeets

Banen op de tocht bij Vodafone?

Vodafone heeft gisteren voor de tweede keer binnen vier maanden haar winstverwachting voor 2008 naar beneden bijgesteld als gevolg van het verslechterende economische klimaat in Europa en de stagnerende groei van haar activiteiten in de 'ontwikkelende' markten (China, India, Afrika).

Als reactie zal de telco de komende twee jaar een aantal kostenbesparende maatregelen gaan doorvoeren die uiteindelijk zo'n 1 miljard pond (ca. 1.25 miljard Euro) moeten gaan opleveren. Daarbij wordt een mogelijk verlies van banen ook niet uitgesloten.

Vooral de resultaten van Vodafone in Engeland van de afgelopen zes maanden vallen vies tegen. De telco zag de winst daar in die relatief korte periode halveren. Het goede nieuws is dus dat er nog wel winst gemaakt wordt maar de omzetverwachting voor 2008 is wederom naar beneden bijgesteld. In Juli kon men nog volstaan met de mededeling dat de omzet zou uitkomen op de ondergrens van de verwachtingen die Vodafone voor dit jaar vastgesteld had (tussen de 39.8 en 40.7 miljard pond). Gisteren zei Vodafone al blij te zullen zijn als de omzet dit jaar uit zal komen tussen de 38.8 en 39.7 miljard pond.

De besparingen moeten, zo stelt CEO Vittorio Colao, gerealiseerd worden door het bevriezen van de kosten in Europa en ervoor te zorgen dat de kosten in de ontwikkelende markten minder snel groeien dan de omzet in die landen. Daarnaast zal Vodafone zich de komende twee jaar meer moeten gaan richten op haar bestaande (zakelijke) klanten om ervoor te zorgen dat zij meer gaan doen met hun mobiele abonnement (mobiel internet, mobiel tv, email en andere zakelijke diensten) en  in een poging de omzet op z'n minst op peil te houden.

Verder, heeft Vodafone geplande grote overnames voorlopig afgeblazen. Colao is ervan overtuigd dat de aangekondigde maatregelen ertoe zullen leiden dat Vodafone ook de komende jaren goed zal presteren. "Our updated strategy reflects the changing economic and market conditions and it will drive execution with a continuing focus on free cash flow. We will improve operational performance through customer value enhancement and cost efficiency, supported by a £1bn cost reduction programme", adus de CEO.

Via: The Guardian, Foto: Chris Ison/PA

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.