Nieuws
16 september 2011 - Ron Smeets

Ballmer: "Verkoopcijfers Windows Phone vallen tegen"

Vlak voor de komst van de nieuwe versie en ter 'ere' van de eerste 'verjaardag' van Windows Phone 7 heeft Steve Ballmer, CEO van Microsoft, voor de zoveelste keer moeten erkennen dat het succes van Microsoft's nieuwe smartphone OS nog achter blijft bij de (hooggespannen) verwachtingen.

Het was de afgelopen maanden al duidelijk dat Windows Phone 7 nog geen grote rol speelt in de huidige smartphone markt. Android, iOS, BlackBerry en Symbian zijn nog steeds de vier grote spelers. Diverse analisten voorspellen al geruime tijd een grote toekomst voor Windows Phone maar in de eerste 12 maanden na de release is daar in de verkoopcijfers in ieder gecval nog niets van terug te zien.

“We haven’t sold quite as many as I would have liked in the first year,” zei Ballmer tijdens een meeting met financieel analisten van Microsoft. Tsja, dat lijkt een understatement. Maar, Ballmer blijft geloven in het succes van Windows Phone. “I’m not saying I love where we are but I am very optimistic on where we can be. We’ve just got to kick this thing to the next level.” En dat volgende niveau is niet alleen de nieuwe versie, Mango, maar ook de deal met Nokia, zo liet Ballmer weten. “With Nokia we have a dedicated hardware partner that is all-in on Windows Phones. They are not doing something on Android or [any other operating system]." Of de andere Windows Phone partners (HTC, LG en Samsung bijvoorbeeld) echt blij zijn met deze laatste uitspraak van Ballmer waag ik te betwijfelen. Die woorden stralen toch wel een beetje uit dat Microsoft niet echt blij is met de effort die de 'andere fabtikanten' in Windows Phone steken.

Hoe dan ook, na de zoveelste bevestiging dat Windows Phone nog niet geland is bij het grote (smartphone) publiek rijst de vraag of het nog wel goed gaat komen met Microsoft's (en straks ook Nokia's) primaire smartphone OS. Zitten de analisten die Windows Phone een grote (en binnen enkele jaren zelfs marktleidende) toekomst voorspellen er naast? Of is er toch nog hoop?

Als ik kijk naar mijn Windows Phone bevindingen, en die van personen in mijn omgeving, dan kan ik niet anders dan concluderen dat het een bijzonder prettig, gebruiksvriendelijk, snel en stabiel smartphone OS is. Over de look-and-feel kun je discussiëren, maar dat geldt voor elke UI van elk mobiel OS. Feit is dat Windows Phone gewoon een goed OS is. Ik denk echter dat de combinatie van een 'Windows OS op Touchscreen Smartphones' door de ellende van de vroegere versies (Windows Mobile 5 t/m 6.5) tot gevolg gehad heeft dat Windows op Smartphones de stempel 'besmet' opgeplakt gekregen heeft. Microsoft, Nokia en de eventuele andere partners zullen keihard moeten werken aan het 'wegpoetsen' van die stempel. De tijd zal leren of men daar in gaat slagen. Windows Phone 7 is, zeker na de komst van de Mango update (met Nederlandse support ;-)), een volwassen smartphone OS dat zich zeker kan meten met de (grote) concurrenten.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.