Nieuws
21 oktober 2011 - Ron Smeets

Ballmer: 'Een stapel Nokia Windows Phones op komst'

Het bezigen van prikkelende uitspraken, terecht of niet, kun je wel aan Steve Ballmer overlaten. De topman van Microsoft riep deze week tijdens zijn optreden op de Web 2.0 conferentie dat hij er van overtuigd is dat Nokia een 'stapel Windows Phones' zal gaan onthullen tijdens Nokia World.

Daarnaast haalde Ballmer ook nog even uit naar Android. Hij zinspeelde erop dat het Google OS te ingewikkeld zou zijn: "Om een Windows Phone toestel te kunnen gebruiken hoef je geen computer expert te zijn, voor een Android toestel volgens mij wel".

Tsja, dat klinkt leuk, maar intussen heeft het Smartphone (OS) marktaandeel van Microsoft (Windows Phone 7 en Windows Mobile 6.X bij elkaar geteld dus), volgens schattingen van verschillende analisten (Horace Dediu en Gartner), in het tweede kwartaal van 2011 een nieuw dieptepunt bereikt. Er werden in Q2 tussen de 1.4 en 1.7 miljoen Windows Phone en -Mobile toestellen verkocht, goed voor een marktaandeel van 1.3 tot 1.6%. Als deze schattingen kloppen dan betekent dit in ieder geval dat het niet veel slechter meer kan en de Windows Phone smartphone markt feitelijk aan de voeten van Nokia ligt ;-)

Tijdens zijn gesprek op Web 2.0 zei Ballmer overigens ook nog dat hij maar moeilijk enthousiast kan worden van Android Smartphones. Da's mooi gesproken, Steve, maar ruim 35% van de wereld denkt er toch echt anders over en, zo blijkt uit bovenstaande cijfers, maar 1.5% is het met jou eens ;-))

Allemaal leuk en aardig die sneren naar de concurrentie, maar ik hoop wel dat Nokia en Microsoft er in gaan slagen om de populariteit van Windows Phone, wat volgens mij in potentie echt een goed smartphone OS is, te vergroten. De huidige partners zoals Samsung, HTC, LG en een enkele andere fabrikant, zijn daar namelijk niet in geslaagd maar ze hebben er ook niet echt hun uiterste best voor gedaan. En dat is van een kant ook wel weer te begrijpen want de Android toestellen van deze fabrikanten vliegen al bijna twee jaar als warme broodjes over de toonbanken. Daar wordt het echte geld mee verdiend en daar steken ze dus ook de meeste energie (en marketing euros) in.

De bal ligt dus echt bij Nokia en Microsoft zelf! Nu nog de juiste taktiek om het negatieve sentiment rondom Microsoft en Windows als Smartphone OS weg te poetsen, de beste spelers presenteren en ook direct opstellen en dan gaan de doelpunten zeker vallen!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.