Nieuws
25 april 2006 - Ron Smeets

Aziatische Telco's gaan samenwerken

In Europa moesten de lokale 'Optas' en de Europese Commissie er aan te pas komen om de Telco's te dwingen de kosten voor mobiel bellen in het buitenland drastisch te verlagen tot een acceptabel niveau.

In Azie kiezen 7 Telco's er nu zelf voor om meer te gaan samenwerken om het voor hun klanten aantrekkelijk te maken om in het buitenland gebruik te maken van de netwerken van de partner's.

De 7, NTT DoCoMo uit Japan, Hutchison Telecom Hong Kong, Far EasTone Telecommunications Co. uit Taiwan, Hutchison Essar in India, KT Freetel Co. in Zuid Korea, PT Indosat in Indonesie en StarHub uit Singapore, hebben samen momenteel zo'n 100 miljoen mobiele klanten in 8 landen.

Een van de diensten die de samenwerkende Telco's gaan aanbieden is een 'globaal' abonnement waarmee hun klanten in elk van de deelnemende netwerken onder exact dezelfde voorwaarden kunnen bellen, mailen en andere mobiele (data) diensten kunnen gebruiken. Bovendien zullen alle diensten, voor zover nodig, in de moedertaal van de abonnee worden aangeboden, ongeacht in welk land hij zich bevindt.Gerelateerde links:
Europese website over roaming kosten
Engelse 'Opta' duikt ook in roaming tarieven
Vodafone bestraft voor misleidende ads
'OPTA's' blij met Europese regels voor roamingtarieven
Wa' kos da'? Mobiel bellen in het buitenland
Roaming tarieven met maximaal 95% omlaag
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.