Nieuws
18 augustus 2010 - Marc Wielaert

Auto in - GSM uit?

Demissionair verkeersminister Camiel Eurlings start met Veilig Verkeer Nederland en de ANWB een campagne tegen het gebruik van je mobiele telefoon in de auto. De huidige wet om handsfree te bellen blijkt niet meer te voldoen nu de ingebouwde smartphones ook mobiel internetten, e-mailen en twitteren mogelijk maken. Dat soort gebruik leidt tot een veel grotere kans op ongelukken.

Handsfree bellen leidt in feite al meer af dan wenselijk is – volgens onderzoek is de kans op een ongeval 3 keer groter als je rijdt en tegelijk handsfree belt. Autorijden vereist nu eenmaal de volle concentratie, en mobiel telefoneren verstoort dat behoorlijk, of in ieder geval meer dan velen zich realiseren. Het risico op een ongeval wordt volgens onderzoek zelfs 23 (!) keer groter als je niet je “blik op de weg” houdt, maar ondertussen bezig bent met je touchscreen om email te checken, te twitteren – of misschien mobiel te kijken waar de files staan.

Eerlijk is eerlijk: vaak als iemand op de snelweg een onwaarschijnlijke manoeuvre uitvoert (slingeren, opeens 80km rijden waar je 120km mag, onverwacht in- of uitvoegen, noem maar op), is er een mobiele telefoon in het spel. En meestal wordt er dan niet handsfree gebeld, want de dreiging met 160 euro boete maakt nog altijd weinig indruk. Je hoeft dus geen raketgeleerde te zijn om te beseffen dat het achter het stuur bedienen van het touchscreen van je smartphone nog veel meer afleidt dan goed voor jou en je medeweggebruiker is.

In België loopt al een campagne met de tekst “auto in - GSM uit”. Hoe de campagne er in Nederland uit zal zien is nog niet bekend. Zelf ben ik al ´n tijdje terug gestopt om achter het stuur wat dan ook met m’n smartphone te doen, tenzij ik muurvast in ’n file sta (of m’n vrouw rijdt ;-). Ik ben benieuwd naar hoe jij je mobiel onderweg gebruikt: auto in, gsm uit? Wel mobiel bellen, maar niet sms’en? Of durf je nog verder te gaan met mobiel internet, mail, twitter, hyves en facebook?   Auto-In-GSM-Uit

Over de auteur: Marc Wielaert