Nieuws
21 december 2009 - Ron Smeets

Australische bosbrand slachtoffers klagen SMS service aan

Dit is eigenlijk het type verhaal waarvan je verwacht dat het zich in Amerika afspeelt. De vriendin van een man die tijdens een bosbrand in de buurt van Canberra zijn in aanbouw zijnde eco-huis in vlammen zag opgaan klaagt nu lokale brandweer en diens SMS waarschuwings service aan omdat de SMSjes die verstuurd werden niet voldoende gedetailleerde informatie gaven over de exacte gebieden die door de bosbrand bedreigd werden.

Tja, wat moet ik hier nu van denken. Als je toch een SMSje ontvangt waarin een regio gewaarschuwd wordt en je weet dat jouw huis daarbinnen, of vlakbij, ligt, dan ga je toch zeker iets ondernemen, of niet? Bovendien kan een SMSje natuurlijk maar 160 tekens bevatten.

In het waarschuwings SMSje dat verstuurd werd stond letterlijk: "Immediate threat to Tinderry Rd, Jerangle Rd, Calabash Rd. Seek shelter, protect yourself from the fire, listen to local radio." Volgens mij toch redelijk duidelijke informatie maar het enige dat Mevrouw Jackson vervolgens deed was een nacht lang op zoek gaan naar meer nieuws via informatienummers. "Het SMSje was waardeloos", aldus Jackson, "Het gebied tussen de genoemde straten is veel te groot en bovendien was ook geen extra informatie beschikbaar via de telefonische hulplijnen en website".

Volgens de Brandweer kon de informatie in het SMSje om diverse redenen niet gedetailleerder worden weergegeven. Ten eerste is er de limiet van 160 tekens maar, belangrijker nog, bij een bosbrand kan de situatie snel veranderen en als we dan exacte adressen gaan communiceren dan kan die informatie snel alweer verouderd zijn. Hetzelfde geldt voor GPS coordinaten. Bovendien kan lang niet iedereen die lezen.

Het natuurlijk ook nog maar de vraag of mevrouw Jackson en haar vriend veel hadden kunnen veranderen aan de situatie waarbij een bosbrand hun huis in aanbouw verslond. Zij is er in ieder geval duidelijk van overtuigd dat de lokale brandweer en diens SMS waarschuwingsdienst (mede) schuldig zijn aan de gebeurtenissen. Het zal mij benieuwen of de lokale rechter er ook zo over denkt, mocht het überhaupt tot een rechtzaak komen.

Foto via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.