Nieuws
10 december 2012 - Ron Smeets

Australie raadt gebruik Apple Maps ten strengste af

Australië was ooit een strafkolonie van het Britse Rijk. Die 'outlaw' mentaliteit is nog steeds zichtbaar aanwezig in het land van de Koala, Kangaroo en Crocodile Dundee ;-) Maar als het gaat om keihard oordelen, dan kennen de Aussies er ook wel wat van. Ik zal jullie mijn anecdotes hierover besparen, maar een no-nonsense mentaliteit kun je de Aussies niet ontzeggen.

Nu heeft de Australische politie van Mildura, een afgelegen stad in de Outback, haar pijlen even gericht op Apple Maps. Het was al bekend dat de kaarten en navigatie app van Apple niet helemaal foutloos is, maar Down Under wordt iedereennu officieel, en ten strengste, afgeraden om Apple Maps te gebruiken. De Apple service heeft namelijk al tot levensgevaarlijke gevaarlijke situaties geleid.

De afgelopen weken hebben politie en reddingswerkers namelijk al diverse automobilisten moeten redden die hopeloos verdwaald waren in de woesternij, bij temperaturen die ver boven de 40 graden liggen, op zoek naar Mildura. Het stadje staat namelijk niet goed aangegeven in Apple Maps. Navigeren er naar toe met de Apple navigatieservice lukt dus niet. Er zijn al vier gevallen bekend van automobilisten die gered moesten worden. Volgens de lokale politie had dat veel slechter kunnen aflopen. Stranden bij 45 graden in de woestijn, zonder voldoende water, kan dodelijk zijn.

Natuurlijk, Apple Maps is nog niet 100% in orde en het is een bijzonder forse miskleun van de Amerikaanse fabrikant, maar wanneer je door de Australische Outback rijdt, dan is al jaren bekend dat je bepaalde voorzorgsmaatregelen moet nemen. Zorgen voor voldoende drinkwater en actuele kaarten (ook op papier) zijn daar twee voorbeelden van. Ik ben zelf in januari 1991 vier weken door de Australische woestijn getrokken, van stad naar dorp en 'homestead', zonder navigatiesysteem of mobiele telefoon. En dat ging prima. Kwestie van een goede voorbereiding dus. Dat neemt niet weg dat Apple Maps dus, in bepaalde delen van Australië, niet erg bruikbaar blijkt te zijn.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.