Entertainment
19 augustus 2010 - Ron Smeets

Augmented Reality kunstuitleen op Lowlands

Een jaar geleden was Augmented Reality, met name door het plotselinge succes en de aandacht voor Layar, ineens een enorme hype. Intussen zijn er meer dan twaalf maanden verstreken en moet ik eerlijk bekennen dat ik nog maar weinig écht bruikbare toepassingen gezien heb die het stadium van 'leuk om eens aan je familie en vriend(in)en te laten zien' overstijgen.

Neem nu de Augmented Reality (AR) kunstuitleen actie van het Stedelijk Museum en Lowlands. Daarmee kun je, virtueel, een schilderij van Picasso, Appel of Warhol 'lenen' voor in je tent op het festivalterrein.

Mwah, ook dit is weer 'n toepassing uit de bovengenoemde categorie als je het mij vraagt. Natuurlijk zijn de initiatiefnemers een heel stuk enthousiaster. Dit zeggen ze er zelf namelijk over:

Dit weekend, tijdens het Lowlands festival, zal het Stedelijk Museum digitale versies van wereldberoemde kunstwerken gratis uitlenen aan bezoekers met een Android- of iPhone. “Echte kunstuitleen in augmented reality” noemt Hein Wils, projectleider ARtours van het Stedelijk Museum, dat. “Bij het loket van LowlandsTV / Stedelijk Museum kun je uit de collectie van het museum kiezen uit 175 werken die je tijdens het festival kunt lenen. Het gaat hier om kunstwerken van bijvoorbeeld Picasso, Karel Appel, Andy Warhol en Gilbert & George. Met de Layar augmented reality browser kun je jouw favoriete werk op elke plek hangen die je wilt - je eigen tent, ergens op het terrein of in de Alpha- of Bravo tent! Andere bezoekers kunnen vervolgens in augmented reality het kunstwerk bewonderen en zien dat jij hem daar hebt opgehangen.”

Ik ben zelf niet op Lowlands maar ik hoor en lees natuurlijk graag wie er van de 'AR-kunstuitleen' gebruik gemaakt heeft (of gaat maken).

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.