Nieuws
05 maart 2010 - Carl Vanormelingen

Augmented reality browser Layar terug in de Apple app store

Sinds woensdag is de Augmented reality browser terug in de Apple app store te vinden, nadat het enkele weken geleden werd teruggetrokken wegens de vele crashes. De applicatie werd helemaal opnieuw gebouwd waardoor ze stabieler, sneller en lichter is. Daarnaast is er taalondersteuning voor het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans. Andere talen zullen in toekomstige updates worden toegevoegd. Om de applicatie te gebruiken heb je een iPhone 3GS toestel nodig, gezien de applicatie gebruik maakt van het digitaal kompas om de kijkrichting te bepalen.

Mobile Premier Awards

Dutch Cowboy Mark De Cock berichtte vorige maand dat de Nederlandse augmented reality browser Layar als grote winnaar uit de Mobile Premier Awards op het Mobile World Congress kwam. Layar won immers zowel een award in marketing als in entertainment. De AR-browser die wereldwijd 1 miljoen gebruikers telt, biedt nu zo'n 400 contentlagen ("layers")  waar de gebruiker uit kan kiezen. Op dit ogenblik zijn er echter meer dan 1200 layars in ontwikkeling.

Nieuwe geldschieters

Het bedrijf, dat dankzij Raimo van der Klein, Clair Boonstra en Maarten LEns-Fitzgerald medio juni 2009 het levenslicht zag, kondigde in Barcelona twee nieuwe geldschiets aan: Het Deense Sunstone Capital en het Brits-Nederlandse Prime Technology Ventures. Dezelfdertijd kondigen ze aan wereldwijd 1 miljoen bezoekers te hebben.

Distributieovereenkomst

Daarnaast liet Layar in Barcelona weten dat ze een distributieovereenkomst tekenen met één van de grootste mobiele telefoonfabrikanten in de wereld. De naam van die fabrikant werd niet onthuld, maar dankzij deze overeenkomst zullen er dit jaar tientallen gsm toestellen standaard met de applicatie kunnen worden uitgerust Vanaf deze maand kunnen zowel uitgevers als producenten van content hun producten gratis of tegen betaling aanbieden. Hiervoor roept Layar een online betalings systeem in het leven. Op welke manier de distributie gebeurd en hoeveel de uitgevers overhouden aan de betaalde contentlagen wou het bedrijf niet kwijt, aldus Marjolein ten Berge, project manager  bij Layar. Zowel Samsung als LG leveren momenteel de Layar AR-browser op hun Android-toestellen.

Over de auteur: Carl Vanormelingen
 
Carl is een online marketeer met focus op zoekmachine marketing bij het Belgische digital performance marketingbureau FairEtail. Van jongs af aan gepassioneerd door consumer technologie en sinds zijn eerste job bij Produpress (uitgever auto magazines) ook door de automobielindustrie. In zijn studententijd schreef hij geregeld voor BelgianCowboys, nu blogt hij sporadisch op DutchCowboys.nl