Nieuws
01 november 2012 - Ron Smeets

AT&T en T-Mobile gebruiken elkaars netwerken na "Sandy'

Nood breekt wetten; nen cliché dat in de nasleep van Hurricane Sandy maar weer eens al te waar blijkt te zijn. Miljoenen inwoners van de door de orkaan getroffen staten zullen nog weken zonder stroom zitten en bezig zijn met het opruimen van de enorme ravage en het verwerken van het verlies van tientallen doden die te betreuren vielen.

Het gebrek aan mobiele bereikbaarheid lijkt in deze trieste tijden slechts een klein probleem, maar daarom niet minder lastig. AT&T en T-Mobile hebben nu een bijzondere, tijdelijke, samenwerking opgezet. De twee providers, die zelf natuurlijk ook te kampen hebben met de uitval van veel zendmasten, hebben besloten elkaars netwerkcapaciteit te gaan delen.

Klanten van de twee providers kunnen in de getroffen regio nu zowel op het netwerk van AT&T als T-Mobile connecteren; zonder extra (raoming) kosten. Mobiele bellers kunnen zowel de spraak- als data-diensten van beide netwerken gebruiken. Ondanks het feit dat in New York en New Jersey nog lang niet alle zendmasten hersteld zijn is dit toch een aardige tegemoetkoming van AT&T en T-Mobile naar hun klanten.

Daar kunnen de Nederlandse providers wellicht iets van leren. Natuurlijk is het niet te hopen dat ook wij eerst door een dergelijke natuurramp getroffen moeten worden alvorens KPN, Vodafone en T-Mobile beslissen dat het koppelen van elkaars netwerken mogelijk gemaakt moet kunnen worden, maar wellicht dat bij een volgende grote (langdurige) storing op een van de drie netwerken de Amerikaanse oplossing ook in Nederland als seriues alternatief en tijdelijke oplossing besproken (en uitgevoerd) wordt.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.