Toestellen
17 april 2014 - Ron Smeets

Ara, de 'blokkendoos' Google smartphone, begin 2015 te koop

Een tijdje geleden dook ineens weer het idee op om modulaire smartphones te gaan ontwikkelen. Een toestel dat je, naar wens, uit kan rusten met specs die je op een bepaald moment nodig denkt te hebben. En als iets kapot gaat, dan hoef je niet het hele toestel te vervangen of lang te missen. Gewoon een nieuwe module er in en klaar.

Google heeft dat idee ook opgevangen en werkt momenteel aan Project Ara, ofwel de 'Blokkendoos' smartphone. De eerste resultaten daarvan zouden in januari van 2015 al in de winkel kunnen liggen, zo liet Paul Eremenko tijdens de Ara developer conferentie weten.

De smartphone moet volgens Google uiteindelijk net zo makkelijk te personaliseren zijn als apps die je online koopt. Zie je iets nieuws? Dan bestel je die module straks gewoon even. Groter scherm, krachtigere accu? Click... ringggg... click! Klinkt te simpel? De eerste click is de online bestelling, de ringggg de postbode en de tweede click het installeren ;-) Sterker nog; de ontwikkelaars denken dat uiteindelijk ook het 3D printen van sommige onderdelen tot de mogelijkheden moet gaan behoren. En dan is de postbode ook weer overbodig, tenzij je 'inkt' op is. Het is de bedoeling dat het 'skelet' van de modulaire smartphone zeker vijf tot zes jaar mee kan gaan voordat die aan vervanging toe is.

Ok, ik doe er misschien een beetje lacherig over, maar een ultiem te personaliseren en upgraden smartphone is wel iets dat toekomst kan hebben. Als alle technische uitdagingen opgelost zijn en het design nog wat aandacht krijgt. Volgens de makers zal dat dus allemaal dit jaar nog gaan lukken, maar tot die tijd is er nog genoeg te doen. Daarvoor werken de mannen van Project Ara samen met diverse partners en knappe koppen, onder andere van MIT en Carnegie Mellon.

Het is niet de eerste keer dat modulaire (smart)phones op de markt komen. Modu, een Israelische fabrikant, probeerde het enkele jaren geleden al een paar keer. Zonder succes toen. Momenteel zou ook ZTE werken aan een modulaire smartphone. Kortom, ze komen er (weer) aan.

Via: CNET

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.