Nieuws
16 augustus 2012 - Redactie MobileCowboys

Apps On: Op zoek naar de beste mobiele edu app

Marjolein van Trigt (SURFnet): Mobiele apps in het onderwijs zijn hot. In de SURF Summerschool 2012 leren deelnemers waaraan een goede mobiele app voldoet en hoe je hem maakt. Iedereen mag meedoen met Apps On (www.surfnet.nl/apps-on), de wedstrijd voor de beste edu app.

Op de heetste dag van de zomer buigen drieëndertig deelnemers aan de SURF Summerschool 2012 zich over vellen papier, zwart-wit foto’s, post-It’s en gekleurd tape. Het oogt niet meteen zo, maar de cursisten zijn IT-specialisten van hoger onderwijsinstellingen die leren hoe ze apps moeten maken. Met een fotoboard - een variant op het storyboard - schetsen ze een situatie waarin hun app de gebruiker uitkomst biedt. Op het fotoboard van een UniversiteitBibliotheek vindt een gestreste student via de Bibliotheek-app bijvoorbeeld een werkruimte waar hij rustig kan studeren.

De kern van de app
Het is een creatieve manier om tot de kern van de app-in-wording te komen. Wat is het probleem? Heeft de gebruiker de informatie op de app vooral nodig als hij onderweg is, of juist als hij in een lokaal zit?Is een app wel de beste oplossing?

Hot topic
Mobiele apps leven in het hoger onderwijs. Bijna alle studenten en docenten maken gebruik van mobiele devices en draadloze netwerken worden steeds sneller. Veel instellingen vragen zich af hoe zij via apps toegevoegde waarde kunnen bieden aan studenten of onderzoekers.

Hou het simpel
Door vooral niet te veel tegelijk te bieden leren de deelnemers op dag één van de driedaagse Summerschool. De complete catalogus van een universiteitsbibliotheek leent zich niet voor een app. Een eenvoudige leen- en verlengservice wel. Sommige instellingen hebben het goed begrepen. Zo ontwerpen medewerkers van de Christelijke Hogeschool Ede een kantine-app, waarop bezoekers het menu kunnen bekijken en tafels reserveren.

De gebruiker belonen
Deelnemers van de Technische Universiteit Delft werken aan een Lab-app, waarmee medewerkers kunnen bijhouden welke apparatuur zich waar bevindt. Leuk, maar hoe zorg je dat iedereen netjes zijn spullen blijft registreren? Een beloningssysteem is misschien handig, net als in succesvolle educatieve games, zeggen de experts. Niet ieder wiel hoeft opnieuw te worden uitgevonden.

Meer Do’s voor het ontwerpen van een mobiele edu app:
- Less is more. Wat is het hoofddoel van de app? Laat de rest weg.
- Focus op de gebruiker. Waarvoor gaat hij de app gebruiken? Hoe? Waar? Wat is zijn kennis en ervaring met apps?
- Bedenk personages om je in te leven in de gebruikers: de beginnende student die de weg zoekt op de campus, de drukbezette onderzoeker die snel een locatie wil achterhalen, de student die een goede plek zoekt om samen te werken.
- Kies voor een intuïtieve interface.
- Gebruik game-elementen om de gebruiker te motiveren, zoals rewards en levels.

Don’ts:
- De origineelste van de klas willen zijn. Hou het design simpel en de functies vertrouwd.
- ‘No video’s found.’ Schrik je gebruiker niet af als hij wat fout doet, maar leidt hem naar de goede weg.
- Je beperken tot één apparaat. Een hogere onderwijsinstelling is bij uitstek een plek waar geldt ‘bring your own device’. Je weet van te voren niet met welke smartphone studenten en docenten zullen aankomen. Zorg dat de app op zo veel mogelijk platforms te gebruiken is.

Zelf een goed idee voor een mobiele edu app? SURFnet en Waag Society organiseren de wedstrijd Apps On. Wie bedenkt de beste app voor het hoger onderwijs en/of het onderzoeksveld? Meedoen kan tot 1 december 2012. Meer informatie is te vinden op www.surfnet.nl/apps-on of op www.waag.org

Een overzicht van literatuur, blogs, tools, tips en guidelines voor UI en UX design is te vinden op de website van spreker Renske Jongbloed: www.jongbloeddesign.nl/blog/ui-design-overzicht-van-beste-bronnen/

Foto's van de SURF Summerschool 2012:

Surfnet-Apps-On-a Surfnet-Apps-On-b Surfnet-Apps-On-c Surfnet-Apps-On-d

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl