Column
03 november 2014 - Wilfred Rottier

Apps om te overleven op Mars Pas op voor de roaming kosten

Het Mars One project van de Nederlandse ondernemer Bas Lansdorp heeft als doel om de eerste menselijke kolonie op Mars te stichten. Want waarom zou je op aarde blijven wonen, als je ook naar het prachtige Mars kunt gaan? Nou ja, om te beginnen omdat je er vrijwel direct dood gaat door zuurstofgebrek, straling en kou. Toch hebben meer dan 200.000 mensen uit meer dan 140 landen zich opgegeven voor een enkele reis naar Mars in 2023. Op z’n zachtst gezegd een ambitieus plan. Maar zijn al deze mensen wel voorbereid op wat ze te wachten staat?

Ik hou wel van een avontuurtje en zocht wat apps bij elkaar die nuttig kunnen zijn op en onderweg naar de rode planeet. Wat? Apps in de ruimte? Maar daar heb je toch geen internet?

Toch wel: het interplanetaire internet van NASA is al een aantal jaartjes in gebruik. Het kan alleen wel wat langer duren voor je de opgevraagde data binnenkrijgt: ongeveer 21 minuten. Het is dan ook aan te raden een abonnement af te sluiten waarmee je onbeperkt kunt internetten en te hopen dat Mars over een jaar of negen, als de reis begint, bij de 'landen' hoort waar dataroaming geen issue meer is. Een uitdaging die ik wellicht met Robin Mobile maar eens moet gaan onderzoeken.

Google Sky Map
Hoe goed Sky Map gaat werken in de ruimte weten is nog niet precies te zeggen, maar deze app kan je in ieder geval de goede richting opsturen. Je typt gewoon 'Mars' in het zoekveld in en de app toont welke kant je op moet. Gratis voor Android.

Google Earth Mobile App
Ben je eenmaal gearriveerd op Mars, dan is het natuurlijk prettig als je niet meteen verdwaald. Op aarde kun je Google Earth checken, maar hoe zit dat op Mars? Wie wijst je naar de dichtstbijzijnde McDonald's? Gelukkig kun je met Google Earth ook over Mars rondvliegen. Ga naar de settings van de app en selecteer onder 'database' de Mars-optie. Gratis voor Android, iOS en Windows Phone.

Medscape
Doemscenario: De landing op Mars verliep niet helemaal soepel en de arts van de missie overleefde het helaas niet. 112 bellen zal niet lukken op Mars, maar gelukkig heb je dit uitgebreide medische naslagwerk op je telefoon geïnstalleerd voor je vertrok. Behandelprocedures, informatie over medicijnen en ziektebeelden zijn allemaal offline te raadplegen, dus je hoeft niet 21 minuten op je data te wachten terwijl je doodbloedt. Gratis voor iOS en Android.

SAS Survival Guide
Ook al zul je op Mars geen levensgevaarlijke beren tegen het lijf lopen en wordt het maken van vuur ingewikkeld dankzij het praktisch ontbreken van een atmosfeer, de SAS Survival Guide heeft genoeg interessante informatie te bieden die ook op Mars het verschil tussen leven en dood kan betekenen. Kost zo rond de 5 euro, maar de eerste tip krijg je gratis van ons: koop een oplader die werkt op zonne-energie, want op Mars zijn geen stopcontacten. Voor iOS, Android en Windows.

Quick Periodic Table of the Elements
Hoe ga je water aan de omgeving onttrekken? Hoe maak je zuurstof van waterstof? Kennis die je maar beter paraat kunt hebben, mocht er iets mis gaan met de voorraden. Quick Elements is een gratis app die je snel toegang geeft tot het periodieke systeem der elementen, georganiseerd op atoomnummer, symbool of naam. Gratis voor iOS.

Instagram

De populaire fotodienst Instagram mag natuurlijk niet ontbreken op je telefoon. Wedden dat je in no time de meest populaire Instagrammer van het universum bent, met je sfeervolle Marsfoto’s? 

Over de auteur: Wilfred Rottier
 
Ook interessant