Nieuws
23 oktober 2012 - Ron Smeets

Apple's bounce back patent is ongeldig; Samsung juicht

Een van de patenten waarvan Apple claimde dat Samsung daar met een groot aantal producten inbreuk op pleegde is door de USPTO (het Amerikaanse patentbureau) ongeldig verklaard. Het betreft het patent op de zogenaamde 'bounce back UI'; het 'terugveren van menu's tijdens het scrollen.

Dit patent maakte onder andere deel uit van de rechtzaak die Samsung deze zomer in de VS verloor en door de jury veroordeeld werd tot het betalen van een boete van ruim 1 miljard dollar aan Apple. Hoewel die maar één van de patenten uit die zaak was, is de kans groot dat de beslissing van de USPTO gevolgen zal hebben voor die uitspraak en veroordeling.

Samsung had eerder al een voorschot genomen door bij rechter Koh het verzoek neer te leggen om het jury-oordeel ongeldig verklaren. Hoe dit nu verder gaat aflopen is de vraag maar Samsung zal zeker in haar nopjes zijn met deze nieuwe ontwikkeling. Het is, onder andere, aan Rechter Koh om actie te ondernemen.

De fabrikant heeft inmiddels in haar toestellen al een andere oplossing voor de 'bounce back UI' geimplementeerd, maar in de VS zou men nu dus weer gewoon de door Apple gewraakte oorspronkelijke oplossing kunnen gaan gebruiken. Het patent van Apple is immers ongeldig verklaard en daarmee is de 'bounce back UI' niet meer 'van Apple'. Al was het maar om nog wat olie op het strijdvuur te gooien ;-)

Voor de juristen onder onze lezers. Foss Patents heeft deze nieuwe ontwikkeling, en mogelijke gevolgen nader beschreven.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.