Nieuws
21 september 2015 - Ron Smeets

Apple's App Store getroffen door aanval van malware Apps Eerste echte malware aanval op App Store wordt momenteel 'opgeruimd'

Apple heeft dit weekend toegegeven dat haar App Store getroffen is door een 'aanval' van malware apps. Het betreft de zogenaamde XCodeGhost malware die kort daarvoor door diverse beveiligingsfirma's al aangetroffen was in verschillende apps die in de App Store aangeboden werden. Momenteel is Apple bezig met het opruimen van de betreffende malware apps, zo zegt het bedrijf in een verklaring.

Hoe de apps geinfecteerd konden worden is intussen ook al duidelijk. Hackers wisten ontwikkelaars over te halen om een geinfecteerde versie van Apple's ontwikkelsoftware voor IOS en Mac apps te gebruiken. Op het moment dat de apps daarmee gemaakt werden werd ook de malware in de apps 'verstopt'. Voor de App Store, en Apple, is de eerste echt grote malware aanval waar de fabrikant mee te maken gekregen heeft.

De vraag is nu natuurlijk welke apps getroffen zijn en wat iPhone, iPad en andere Mac gebruikers moeten doen om de probleem-apps te verwijderen. Apple zelf zegt daarover niets, maar de chat app WeChat en een muziek app van NetEase en WinZip zouden in ieder geval wel op die lijst staan. Gesproken wordt over een kleine 100 apps, maar Chinese beveiligings software zou in totaal 344 geinfecteerde apps hebben gevonden. Op de lijst van Palo Alto networks (site is niet altijd goed bereikbaar door drukte) staan overigens maar een klein aantal apps die in de Nederlandse App Store te vinden zijn. Het lijkt er dus op dat de risico's voor 'ons' meevallen.

Apple is op dit moment in gesprek met de getroffen ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat de betreffende apps aangepast worden en 'schoon' weer terug in de App Store verschijnen. Gebruikers zullen dan wel een update melding krijgen die automatisch of handmatig geinstalleerd moeten worden.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.