Nieuws
24 november 2011 - Ron Smeets

Apple zou nu bijna alle mobiele concurrenten kunnen 'kopen'

Dat Apple de nodige miljarden op de bank heeft staan, en nog veel meer waard is, is geen nieuws. De reserves van de Amerikaanse gadgetfabrikant zijn nog lang niet voldoende om de Euro crisis op te lossen, maar als ze dat zouden willen, dan hebben ze inmiddels wel al genoeg geld om bijna alle mobiele concurrenten te 'kopen'.

Analisten van Asymco hebben berekend, op basis van de marktwaarde (aandelen, omzet, winst en inventaris) en recente overnames (Google-Motorola en de uitkoop van Ericsson bij Sony Ericsson), dat Apple alleen Samsung zou moeten laten schieten.

HTC, Nokia, RIM, LG, Motorola Mobility en Sony Ericsson hebben op dit moment (meetmoment = Q3 2011) een gezamenlijke marktwaarde van 56 miljard dollar. Apple heeft 82 miljard op de bank staan. Overigens was de gezamenlijke martkwaarde van de hierboven genoemde Apple concurrenten in Q2 van dit jaar nog 79 miljard dollar. Een behoorlijke daling dus. Alleen Samsung is fors meer waard geworden. De Koreaanse fabrikant steeg, volgens Asymco dus, van 53 naar 78 miljard dollar.

Natuurlijk zegt een dergelijke berekening van analisten helemaal niets over eventuele overnameplannen van Apple, of de andere fabtikanten, maar het is wel leuk om dit vergelijk zo eens te zien. Hieronder staat de vergelijkende grafiek. De linker twee kolommen geven de situatie van Q2 2011 weer en de rechter twee kolommen die van Q3 2011.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.