Nieuws
03 november 2014 - Ron Smeets

Apple ziet iPhone verkopen, omzet en winst stijgen iPhone 6 draagt al snel bij tot een nieuw record kwartaal

Apple heeft de resultaten over het vierde (fiscale) kwartaal bekend gemaakt (Q3 op onze kalender). De fabrikant zag de iPhone verkoopcijfers, zowel vergeleken met het vorige kwartaal als dezelfde periode een jaar eerder, flink stijgen. Opvallend is ook dat er ook fors veel meer Mac's (PC's en laptops) verkocht werden.

Dat leidde ook tot een hogere omzet en meer winst, ondanks het feit dat de verkoop en omzet van alle andere mobiele producten; de iPads en iPods, verder daalden.

In totaal werden het afgelopen kwartaal ruim 39.2 miljoen iPhones verkocht; 4 miljoen meer dan een kwartaal eerder en bijna 5.5 miljoen meer dan een jaar geleden. De verkoop van de iPad daalde ten opzichte van het vorige kwartaal met ruim 940.000 van 13.28 naar 12.32 miljoen. Een jaar geleden waren dat er nog 14.1 miljoen. Ook de iPod's presteerden minder goed. Die verkopen daalden in een kwartaal met ruim 10% naar 2.64 miljoen en het afgelopen jaar zelfs met bijna 24%. De iPod lijkt zijn langste tijd gehad te hebben.

Zoals gezegd beleefde Apple een prima kwartaal als het gaat om de verkoop van Mac's. In totaal gingen ruim 5.5 miljoen iMac's en MacBook's over de toonbanken; een stijging van ruim 1.1 miljoen (+25%) ten opzichte van het vorige kwartaal en bijna 950.000 meer dan een jaar geleden.

De totale omzet over het afgelopen kwartaal kwam uit op 42.12 miljoen dollar, ofwel bijna 5 miljoen meer dan zowel het vorige kwartaal als een jaar geleden. De netto winst bedroeg bijna 8.5 miljard dollar. Kortom, ze doen nog altijd goede zaken daar in Cupertino. Voor het lopende kwartaal verwacht Apple dat de omzet uit zal komen op 63.5 tot 66.5 miljard dollar. Die stijging heeft natuurlijk alles te maken met de verwachte verkoopsuccessen van de iPhone 6 en 6 Plus en met de nieuwe iPad's die deze en de komende weken in de winkels verschijnen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.