Nieuws
27 augustus 2012 - Ron Smeets

Apple wint: koers Android fabrikanten omlaag, Nokia stijgt

De uiteindelijke impact van Apple's winst in een van de grotere patentruzie's met Samsung, afgelopen vrijdag in de VS, is nog niet definitief bekend. Tijdens de eerste uren van de huidge beursdag blijkt wel al dat de aandelenkoersen van de meeste 'Android fabrikanten' omlaag gaan en dat die van 'Windows Phone fabrikant' Nokia stijgen.

De uitspraak van het Amerikaanse gerechtshof wees uit dat Samsung schuldig bevonden is aan het (moedwillig) schenden van een groot aantal patenten van Apple. Een aantal van die patenten maken ook deel uit van lopende rechtzaken die Apple aangespannen heeft tegen andere 'Android fabrikanten' zoals HTC en Motorola.

De kans is dus groot dat ook die fabrikanten schuldig bevonden gaan worden aan patentschending. Als dat inderdaad gebeurt dan kan dat wel eens verstrekkende gevolgen hebben voor de betreffende fabrikanten. Daarop vooruitlopend hebben investeerders vandaag dus alvast gereageerd door de aandelen van niet alleen Samsung maar ook ZTE en HTC te dumpen met (forse) koersdalingen als gevolg.

Het aandeel Samsung verloor in de eerste dagen na de uitspraak al meer dan 7%. Die van HTC bijna 2% en ZTE moest ook ruim 7%  van haar aandelenkoers inleveren. Nokia lijkt nu al de 'lachende derde' te worden. De koers van de Finse fabrikant steeg vandaag al meer dan 10% op de beurs van Helsinki. Apple's aandelen waren na enkele uren van handel op deze maandag al meer dan 2.5% meer waard geworden, maar de Amerikaanse beurzen zijn nog niet geopend.

In een poging om de schade te beperken liet Google in een reactie op de Amerikaanse overwinning van Apple al weten dat de uitspraak weinig tot geen impact zal hebben op het Android OS. De investeerders zien dat dus anders. Hoe dit af zal lopen valt nog te bezien. Veel zal afhangen van de actie die Apple, met de overwinning van vrijdag in de hand, nu gaat nemen tegen Samsung (verkoopverboden) en de uitspraak van de andere rechtzaken, waarin dus voor een deel de schending van dezelfde patenten door andere Android fabrikanten betwist wordt.

Het worden dus spannende tijden voor de Android fabrikanten. Nokia lijkt er vooralsnog het meeste garen bij te spinnen, samen met de advocaten en juristen van Samsung, Apple, HTC, Motorola, Google en alle andere kemphanen ;-)

Bron: Bloomberg

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.