Nieuws
26 maart 2011 - Ron Smeets

Apple wint eerste 'slag' in patentzaak met Nokia

Apple heeft vrijdag een eerste succesje geboekt een van de patentzake die Nokia in 2009 en 2010 tegen de Amerikaanse fabrikant had aangespannen over de inbreuk die Apple zou plegen op diverse Nokia patenten voor draadloze communicatie. Het gaat om technologie die toegepast wordt in de iPhone 3GS en de iPod Nano.

Een van de rechters van de International Trade Commission (ITC) heeft namelijk verklaard dat bij bestudering van de aanklacht van Nokia de conclusie getrokken kan worden dat Apple geen inbreuk gepleegd heeft op de patenten van Nokia. Daarmee is deze zaak overigens nog niet definitief van de baan. De volgende stap is nu dat de complete juridische raad van de ITC moet besluiten of de uitspraak van rechter James Gildea aangenomen wordt. De geplande deadline voor dat besluit is, vooralsnog, 1 augustus.

Nokia heeft al gereageerd dat men het niet eens is met het besluit van Gildea. De Finnen zullen de uitspraak nu gaan bestuderen en zich beraden op evdentueel te nemen vervolgstappen. De diverse advocatenkantoren en juristen van beide fabrikanten hoeven voorlopig dus nog niet te vrezen voor inkomstenderving want die spinnen toch vooral garen (lees: verdienen het meest) bij zo lang mogelijk durende en voortslepende procedures, toch?

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.