Nieuws
12 november 2009 - Ron Smeets

Apple winstgevender dan Nokia

De marktanalisten van Strategy Analitics hebben becijferd dat Apple momenteel de meest winstgevende fabrikant van mobiele telefoons ter wereld is.

De Amerikanen genereerden over het derde kwartaal van dit jaar een winst van 1.6 miljard dollar (1.1 mljard Euro) terwijl Nokia bleef steken op 1.1 miljard dollar (750 miljoen Euro).

Dat is op zich een puike prestatie van Apple, zeker in deze crisis tijden, maar dit moet natuurlijk niet uit z'n verband gerukt worden door te zeggen dat de iPhone een winstgevender toestel is dan alle Nokia modellen bij elkaar want dat klopt eenvoudigweg niet.

Apple haalt een deel van haar winst ongetwijfeld ook uit de verkoop van iMac's, MacBooks en niet te vergeten de populaire iPod serie. Terwijl Nokia het alleen van de mobiele telefoons moet hebben. OK en een beetje van navigatie en netwerken, maar die laatste tak draait zware verliezen.

Hoe dan ook, de stelling dat Apple de meest winstgevende mobiele telefoonproducent is klopt dus strikt genomen wel, maar die winst is zeerzeker niet alleen afkomstig van de iPhone.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.