Nieuws
05 augustus 2009 - Ron Smeets

Apple wil ontplofte iPod doodzwijgen

Het lijkt er op dat het verhaal van de onplofte of in brand gevlogen iPhone niet op zich zelf staat. In Engeland is namelijk iets vergelijkbaars gebeurd met een iPod.

Apple heeft de gedupeerde klant weliswaar aangeboden de ontplofte iPod te vergoeden, maar stelde wel als voorwaarde dat de het slachtoffer geen verdere (juridische) stappen tegen de Amerikaanse gadget fabrikant zou ondernemen en de eis voor een schadevergoeding zou intrekken. Niet echt een klantvriendelijke actie.

De vader van het gezin had de iPod vorige maand uit de deur gegooid nadat het toestel oververhit raakte en er rook uitkwam. ‘Binnen de 30 seconden weerklonk een luide knal en ging het toestel 3 meter de lucht in,' zegt Ken Stanborough uit Liverpool, in de Britse krant The Times. Nadat Stanborough zijn beklag maakte bij Apple, kreeg hij een schrijven toegestuurd ter ondertekening. In de brief doet Stanborough afstand van zijn recht op verdere wetsvervolging in ruil voor 162 Britse Pond, de aankoopprijs van het toestel. Ook wordt volledige vertrouwelijkheid van het voorval geëist. Stanborough weigerde het schrijven te ondertekenen.

Een Amerikaanse journalist kon ondertussen de hand leggen op een deel van een rapport van de Consumer Product Safety Commission (CPSC) in de VS. Daaruit blijkt dat de lithium ion batterij van de iPod aan de origine van het probleem zou kunnen liggen. In 2006 hadden zowel Apple als Dell miljoenen van die batterijen teruggeroepen omdat die brand haden veroorzaakt in een aantal laptops. Tot op september 2008 zijn wereldwijd 173 miljoen iPods verkocht. Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.