Nieuws
21 oktober 2013 - Nichal Joosse

Apple: 'Wij lezen geen iMessages en willen dat ook niet'

Afgelopen donderdag claimde het Franse beveiligingsbedrijf QuarksLab op een conferentie in Kuala Lumpur dat Apple's iMessage niet goed is beveiligd. Hierdoor zou het volgens het bedrijf mogelijk zijn dat Apple de berichten die via iMessage worden verstuurd, zou kunnen onderscheppen. Apple reageerde hierop en liet weten dat iMessage juist is bedoeld om het onderscheppen van berichten te voorkomen. Ze zeggen dus dat ze iMessages niet kunnen lezen en dat ze deze ook niet willen lezen. 

Het onderzoek van QuarksLab is vrij ingewikkeld om het kort te samenvatten. Het belangrijkste punt is dat Apple de sleutels controleert die gebruikt worden om iMessages te decoderen tussen de zender en de ontvanger. Theoretisch gezien zou het dus mogelijk kunnen zijn voor Apple om de volledige communicatie tussen de zender en de ontvanger te kunnen lezen. Het systeem zou volgens QuarksLab slecht beveiligd zijn.

QuarksLab heeft echter geen bewijs dat Apple daadwerkelijk de inhoud van iMessages leest. Aan het begin van de presentattie zeggen ze dan ook nadrukkelijk: 'Wat wij niet zeggen, is dat Apple je iMessages leest. Wat wij wel zeggen: Apple heeft de mogelijkheid om je iMessages te lezen als ze hiervoor kiezen, of als zij dit verplicht zijn te doen na een bevel van de desbetreffende overheid in een land.' 

Over de auteur: Nichal Joosse