Wearables
09 juni 2015 - Ron Smeets

Apple WatchOS 2 ondersteunt Native Apps maar komt pas na de zomer Ontwikkelaars kunnen direct al aan de slag met de nieuwe WatchKit

Tijdens de WWDC persentatie heeft Apple een nieuwe versie van het besturingssysteem voor de Watch gepresenteert. De grootste verandering, en verbetering, in WatchOS 2 is ongetwijfeld de mogelijkheid voor ontwikkelaars om nu ook apps te maken die native op het slimme horloge draaien.

Een van de meest gehoorde klachten van de huidige Apple Watch is het feit dat apps opgestart moeten worden via de aan het horloge gekoppelde iPhone. Dat zorgt voor vertragingen en lange wachttijden. Met de komst van WatchOS 2 moet dat dus een stuk beter worden. Mits de ontwikkelaars hun apps natuurlijk geschikt maken voor WatchOS 2. De developer software daarvoor, WatchKit, is nu al beschikbaar als onderdeel van de iOS9 SDK die gisteren ook onthuld werd. Ontwikkelaars krijgen voor het maken van apps nu ook toegang tot het kroonwieltje (Diital Crown), de hartslagmeter, accelerometer, microfoon en de haptische feedback (Taptic Engine).

Uiteraard moet de Apple Watch ook na de OS 2 update verbonden zijn met het internet. Hetzij via je iPhone, hetzij middels een WiFi netwerk.

Behalve de 'native' update heeft Apple natuurlijk nog meer nieuwe, en verbeterde, features aan WatchOS 2 toegevoegd. Naast bugfixes, prestatieverbeteringen en nieuwe watchfaces krijgt de Apple Watch straks ook een nachtkast / wekker optie, support voor openbaar vervoer (Transit) in Maps (vooralsnog alleen in bepaalde Amerikaanse steden) en de mogelijkheid om het horloge te vergrendelen met je Apple ID. Onderaan het artikel staat een overzicht van deze nieuwe Apple WatchOS functies.

De vraag is natuurlijk of de Apple Watch tegen de tijd dat de nieuwste versie van het besturingssysteem beschikbaar komt, in de herfst, inmiddels ook al in de Nederlandse (en Belgische) winkels ligt. Over de beschikbaarheid van het slimme horloge werd gisteravond niets meer gezegd. De lage landen horen in ieder geval niet bij de zeven landen die vanaf eind juni de Apple Watch krijgen, maar dat was natuurlijk al bekend.

Apple WatchOS 2 features:

- Nightstand Mode that transforms Apple Watch into a bedside alarm clock, with the Digital Crown and side button serving as snooze and off buttons for the alarm;

- the ability to use merchant rewards and store-issued credit and debit cards with Apple Pay, which can be added to Wallet;

- support for Transit in Maps*, so you can view detailed transportation maps and schedules, including walking directions to the nearest stations with entrances and exits precisely mapped;

- workouts from third-party fitness apps contributing to your all-day Move and Exercise goals;

- using Siri to start specific workouts, launch Glances and reply to email; and

- Activation Lock, which lets users secure their Apple Watch with their Apple ID, preventing another user from wiping or activating the device if it is lost or stolen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.