Nieuws
09 september 2011 - Marc Wielaert

Apple vs Samsung: 1-1 (UPDATE: statement Samsung)

Deze ochtend is bekend geworden dat de Duitse rechtbank in Düsseldorf van mening is dat Samsung inbreuk maakt op het modelrecht van Apple's iPad2.

Dat wil zeggen dat de Galaxy Tab 10.1 nog altijd niet verkocht mag worden in Duitsland, en de indruk is gewekt dat hetzelfde zal gelden voor de nieuwe 7.7 die tijdens de IFA op last van Apple van de stand verwijderd moest worden.

Maar it ain't over till the fat lady sings. Samsung kan nog een procedure aanspannen bij het Oberlandesgericht in Düsseldorf (een hogere rechtbank) om het voorlopige verkoopverbod te laten vernietigen. Los van de uitkomst daarvan zal deze zaak nu worden voortgezet in een volledige rechtszaak, zo maak ik op uit de blogposting van patentdeskundige Florian Mueller. Met andere woorden, ook al is de eerste uitspraak nu bekrachigd, het grote proces komt er sowieso nog.

Als Apple in die officiële rechtszaak opnieuw in het gelijk gesteld wordt kan Samsung nog in hoger beroep. Als Apple echter niet in het gelijk gesteld wordt, kan Samsung van Apple een schadevergoeding eisen. Naar verluidt heeft de rechter in deze zaak vandaag alleen gesproken over de "Galaxy Tab", en is zo onduidelijkheid ontstaan over of het verbod nu ook geldt voor de nieuwe 7.7 - of niet.

Ondertussen ontstaat de merkwaardige tegenstelling op dat Apple zich in deze zaak beroept op het Europese modelrecht en in Duitsland wint, maar in Nederland op alle fronten verliest (zie mijn eerdere artikel over deze rechtszaak). Ook op dit punt blijkt Europa nog altijd verdeeld, en daarnaast is het de vraag of het modelrecht niet wat te algemeen is - als Apple met succes kan claimen dat het als enige een groot plat touchscreen met afgeronde hoeken mag uitbrengen dan lijkt de tabletmarkt voorgoed voor anderen gesloten. Ik ben dan ook oprecht benieuwd hoe iemand als Eurocommissaris Smit Kroes naar deze ontwikkelingen kijkt.

Ondertussen staat niets de Duitse consument in de weg om in een elektronicazaak over de grens een Galaxy Tab 10.1 te kopen, want het is heel makkelijk om de taal ervan aan te passen - ook naar het Duits. Dankzij deze uitspraak van het Duitse gerechtshof zullen ze in de grensstreek nog wel een tijdje goede zaken kunnen doen. Ieder nadeel heeft z'n voordeel, zoals een groot filosoof ooit zei. Tot slot: als Apple deze zaak tot aan de allerlaatste rechtszaak zal winnen zullen veel andere producenten zich wel twee keer bedenken voor ze een tablet op de Duitse markt willen uitbrengen.

update 14:25

Hieronder de officiële reactie van Samsung:

“We zijn teleurgesteld over de uitspraak en vinden dat hiermee de keuzevrijheid van consumenten in Duitsland sterk beperkt wordt.”

“We vinden daarnaast dat - door het handhaven van een verbod gebaseerd op dit zeer algemene designrecht - de beslissing van vandaag de designinnovatie en ontwikkeling van de industrie inperkt.”

“Samsung zal direct in beroep gaan tegen deze uitspraak, om ervoor te zorgen dat de keuzevrijheid van consumenten in Duitsland hersteld wordt. Hierbij moet worden aangetekend dat de beslissing van vandaag inconsistent is met de uitspraak van de Nederlandse rechtbank op 24 augustus, die het design van de Samsung Galaxy product line-up onderscheidend vond en vaststelde dat het designrecht niet wordt aangetast.”

“Om onze intellectuele eigendomsrechten te verdedigen en onze vrijheid om te innoveren te beschermen, zal Samsung alle rechterlijke maatregelen nemen waaronder het agressief blijven vervolgen van Apple Inc. voor de inbreuk die zij heeft gepleegd op Samsungs wereldwijd geldende draadloze technologiepatenten.”

Het grootste deel van dit officiële statement is op zichzelf niet verrassend, maar uit de laatste zin blijkt dat Samsung inmiddels een proces tegen Apple is gestart voor het schenden van hun technologiepatenten. Voorlopig hebben we hier dus het eind nog niet van gezien.

Over de auteur: Marc Wielaert