Nieuws
18 mei 2015 - Ron Smeets

Apple verliest groot deel van Samsung's schadevergoeding Deel van de claim is in hoger beroep niet ontvankelijk verklaard

Het is alweer bijna drie jaar geleden dat Apple in de juridische oorlog met Samsung haar grootste overwinning ooit boekte. Inmiddels hebben de kemphanen hun strijdbijl op de meeste fronten al geruime tijd begraven. De afhandeling van de zaken die wel tot een uitspraak geleid hebben is echter nog altijd niet helemaal voltooid, zo blijkt nu. Dit komt vooral omdat Samsung in die zaken op vrijwel alle fronten in beroep gegaan is.

Even terug in de tijd. Een Amerikaanse rechtbank bepaalde medio 2012 dat de Koreaanse fabrikant 930 miljoen dollar schadevergoeding aan Apple moest betalen wegens, even simpel gezegd, diverse patent schendingen en het feit dat het design (zowel fysiek als op software gebied) van sommige toestellen van de Koreaanse fabrikant (deels) gekopieerd waren van Apple.

Vandaag oordeelde de 'Federal Circuit', dat al deze zaken in hoger beroep bekijkt en een definitief oordeel kan vellen, dat de juridische onderbouwing van een deel van Apple's claims alsnog niet ontvankelijk wordt verklaard. Het betreft de zogenaamde 'Trade dress claims', ofwel de aantijgingen dat sommige Samsung producten te veel op die van Apple leken (het vermeende Koreaanse kopieergedrag dus).

Dit betekent dat Apple volgens de uitspraak van de Federal Circuit geen aanspraak mag maken op 382 miljoen dollar van de oorspronkelijke schadevergoeding. Het definitieve besluit daarover wordt overigens aan een lager gerechtshof overgelaten, maar de verwachting is dat die de onderbouwing van de Federal Circuit zal volgen.

Met andere woorden, Apple houdt dan nog een kleine 550 miljoen van de schadevergoeding over. Redelijk goed nieuws voor Samsung. Overigens hadden de juristen van de Koreaanse fabrikant in de verloren zaak beroep aangetekend op alle claims, maar een deel daarvan bleef ook nu overeind.

Op dit moment hebben zowel Apple als Samsung nog niet officieel gereageerd op deze nieuwe ontwikkelingen, maar ik gok er op dat ze in Seoul gematigd juichen en de boys in Cupertino chagrijnig zijn ;)

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.