Nieuws
08 november 2012 - Ron Smeets

Apple verliest FaceTime patentzaak; $368 miljoen 'boete'

Apple heeft gisteren in de VS een rechtzaak verloren die was aangespannen door VirnetX. Het bedrijf claimde dat Apple's FaceTime inbreuk pleegde op vier patenten van VirnetX. De rechter besliste dat Apple zich inderdaad schuldig maakte aan patentschending en legde de gadget fabrikant uit Cupertino een boete op van 368 miljoen dollar.

De betreffende patenten hadden niets te maken met de functie van FaceTime als zodanig maar met de technologie voor het tot stan brengen van VPN verbindingen en enkele domein namen.

De rechtzaak werd gevoerd voor een federale rechtbank in Texas die al bekend stond als een van de rechtbanken die over het algemeen in het voordeel van de eiser (eigenaar van patenten) beslist. Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat ze partijdig zijn.

Apple heeft inmiddels al een motie ingediend waarin men stelt dat VirnetX onvoldoende bewijs geleverd heeft voor de patentschending door Apple. Wordt vervolgd dus. De PDF van de uitspraak kun je hier bekijken.

VirnetX won eerder al een vergelijkbare rechtzaak van Microsoft voor het (ongelicenseerd) gebruik van gepatenteerde VPN technologiën in Windows 7, Vista en XP. Toen kreeg VirnetX een schadevergoeding van 200 miljoen dollar toegewezen.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.