Nieuws
23 oktober 2007 - Ron Smeets

Apple verkoopt 250.000 'unlocked' iPhones

Apple heeft, volgens eigen schattingen, berekend dat er sinds de introductie zo'n 250.000 iPhones verkocht zijn, zowel binnen als buiten de VS, aan zogenaamde 'unlockers'.

Dat komt neer op ca. 18% van het totaal aantal iPhones dat tot nu toe verkocht is (1.4 miljoen). Je mag gevoeglijk aannemen dat, als deze schattingen kloppen, verreweg het grootste deel van die 250.000 toestellen NIET verkocht zou zijn als er geen unlock tools beschikbaar waren.

Apple zelf noemt de prijsdaling ook als een belangrijke reden, maar ik denk zelf dat het feit dat rond die tijd (begin september) ook de eerste écht eenvoudige unlock-tools uitgebracht werden (zoals iPhoneSimFree en anySIM) er meer mee te maken heeft. Hoe dan ook, die 250.000 iPhones betekenen in ieder geval een extra omzet voor Apple van een kleine 100 miljoen dollar.

En nu maar hopen dat de providers, die dik betalen (naar verluidt 30% van de omzet aan belminuten) voor het recht om de iPhone exclusief te mogen verkopen, zich niet gaan roeren.

In de VS is daar nog geen sprake van maar ik kan mij niet voorstellen de de Europese proividers dit ook zomaar aan zich voorbij zullen laten gaan nadat de iPhone hier (om te beginnen in Engeland, Duitsland en Frankrijk) uitgebracht is.

Overigens wordt in Frankrijk, omdat de wet het zo voorschrijft, ook een Simlockvrije versie van de iPhone verkocht. Helaas is de kans groot dat die rond de 1000 Euro gaat kosten. Een snel rekensommetje leerst dat het dan niet veel meer uit zal maken of je het toestel met of zonder abbo koopt. Die 1000 Euro is namelijk de prijs van het toestel (399) plus 24 x 25 Euro (=600) die je normaliter als abonnementskosten zou moeten gaan betalen.Gerelateerde links:
Eerste unlock tool voor iPhone versie 1.1.1
Franse iPhone in gevaar door 'Unlock wetgeving'
iPhone update 1.1.1 'sloopt' unlock én Jailbreak software
Drie keer zoveel iPhones per dag sinds prijsverlaging
Apple laat iPhone unlock software ongemoeid
Nog een software unlocktool voor de iPhone
iPhoneSimFree software unlocktool voor iPhone WERKT!!!
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.