Nieuws
03 maart 2015 - Ron Smeets

Apple verkocht in het laatste kwartaal van 2014 meer smartphones dan Samsung Cijfers van martkanalist Gartner schetsen iets ander beeld dan IDC

Apple en Samsung zijn al geruime tijd de twee grootste smartphone fabrikanten. Qua marktaandeel is Samsung al jaren de grootste, maar als het gaat om de netto winst dan staat Apple al heel wat kwartalen ver bovenaan. Onlangs werd al bekend dat de twee fabrikanten, gerekend naar marktaandeel, in het laatste kwartaal van 2014 naar elkaar toe gekropen waren. Goed nieuws voor Apple dat haar toestel verkoopcijfers flink zag stijgen, maar slecht nieuws voor Samsung dat bijna een kwart minder toestellen verkocht dan een jaar eerder. Maar volgens analist IDC was Samsung nog wel de grootste van de twee.

Welnu, vandaag publiceerde Gartner haar analytische marktgegevens en daaruit blijkt dat Apple in het vierde kwartaal van 2014 een groter smartphone marktaandeel had dan Samsung. In die periode gingen 74.832.000 iPhones over de toonbanken tegenover 73.032.000 Samsung smartphones. Natuurlijk de verschillen zijn klein en het vierde kwartaal is traditioneel Apple's beste periode omdat dan de nieuwe iPhones op de markt komen, maar ook de cijfers van Gartner geven een duidelijk signaal af dat Samsung terrein aan het verliezen is. De Galaxy S6 (edge) kan niet vroeg genoeg komen voor de Koreanen.

Opvallend is ook dat de fabrikanten die op nummer 3, 4 en 5 staan alledrie uit China komen; respectievelijk Lenovo (inclusief Motorola), Huawei en Xiaomi. Geen namen meer als LG, Sony of HTC dus.

In totaal werden in heel 2014 1,244 miljard smartphones verkocht. Gerekend over het hele jaar was Samsung nog wel de onbetwiste nummer 1 met een martkaandeel van 24.7% en moest Apple met 15.4% genoegen nemen met de, stevige, tweede plek. In dat lijstje staat overigens LG op de vijfde plek (4.6%). De Koreaanse fabrikant had enkele prima kwartalen, mede dankzij de G3 en verkocht in het afgelopen jaar 57.66 miljoen toestellen.

Tot slot publiceerde Gartner ook de Top 11 van alle mobiele telefoon fabrikanten. Hierin zijn de verkopen van smart- en feature phones bij elkaar opgeteld. Dat waren er in 2014 1,88 miljard. Dat betekent dus dat naast de 1,24 miljard smartphones ook nog altijd meer dan 660 miljoen feature phones wereldwijd over de toonbanken vliegen. Opvallende nummer drie, na Samsung en Apple, is dan ineens Microsoft. De Amerikaanse fabrikant kan in de smartphone markt nog steeds geen potten breken, maar vekoopt wel nog vele miljoenen (goedkope) Nokia's om zich de nummer drie van de wereld te mogen noemen.

Zoals gezegd zijn ook Samsung en Apple hier de nummer 1 met een marktaandeel van respectievelijk 20.9 en 10.2%. MIcrosoft lijkt Apple op de hielen te zitten, 9.9%, maar vergeleken met een jaar geleden daalde het marktaandeel van Microsoft terwijl dat van Apple juist steeg. Ofwel, Microsoft is de tweede plek kwijt geraakt. De strijd om de vierde plek werd 'gewonnen' door Lenovo (4.5%), op de voet gevolgd door LG, Huawei, TCL, Xiaomi, ZTE, Sony en Micromax. Hieronder kun je het hele overzicht bekijken, met alle cijfertjes op een rij.

Via, Bron (betaalde link)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.