Nieuws
17 december 2014 - Ron Smeets

Apple stopt online verkopen in Rusland Koersval van de Roebel doet de Amerikanen nu ook pijn

De afgelopen weken is de koers van de Roebel zo hard onderuit gegaan dat Apple nu besloten heeft om haar online store in Rusland voorlopig te sluiten. Door de lagere Roebel is het voor de Amerikaanse fabrikant niet meer winstgevend (genoeg) om haar producten online te verkopen aan Russen.

Op dit moment beraadt Apple zich op eventuele vervolgstappen en of, bijvoorbeeld, de online prijzen in Rusland aangepast moeten worden. Als de Roebel de komende periode echter zo snel blijft dalen als nu dan heeft dat mogelijk ook niet veel zin. Bovendien werden de prijzen van de iPhone 6 en 6 Plus vorige maand al eens met 25% verhoogd vanwege de devaluatie van de Roebel.

Heel veel zorgen over de totale omzet en winst hoeft Apple zich echter niet te maken. De Russische iPhone verkopen maken slechts 1% uit van de wereldwijde omzet van de fabrikant. Het afgelopen jaar werden in dat land wel dubbel zo veel iPhones verkocht als het jaar daarvoor, maar met 1.57 miljoen toestellen (en omgerekend 1 miljard dollar omzet) is Rusland zeker nog niet de grootste afzetmarkt van Apple. En op dit moment in ieder geval ook niet de meest winstgevende ;)

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.