Nieuws
18 januari 2012 - Ron Smeets

Apple start nieuwe patentzaken tegen Samsung in Duitsland

In de meer dan twintig landen waar Apple en Samsung met elkaar vechten over patenten, copy-paste acties en (UI) design kwesties lijkt de Amerikaanse fabrikant vooralsnog het meeste succes te boeken bij onze Oosterburen.

Dat zal ongetwijfeld ook meegespeeld hebben in de nieuwe design patentzaak die Apple gisteren bij de rechtbank in Düsseldorf (waar ook met succes een verbod op de Duitse verkoop van de Galaxy Tab 10.1 'binnengesleept' werd) ingediend heeft. De klucht gaat dus ook in 2012 gewoon door.

De nieuwe zaak van Apple betreft de design rechten en behelst tien Samsung smartphones (onder andere de Galaxy S Plus en de Galaxy S II). In een separate, maar vergelijkbare, zaak heeft Apple ook (wederom) haar pijlen gericht op vijf tablets van de Koreaanse fabrikant. Daarbij wordt het verkoopverbod op de Galaxy Tab 10.1 dat in september door dezelfde Duitse rechtbank afgekondigd werd ook aangehaald als een van de ondersteunende argumenten.

In vergelijk tot eerdere procedures die Apple tegen Samsung aanspande wordt dit keer niet meteen gevraagd om een verkoopverbod op de gewraakte producten. Juridische experts geloven dat Apple hiertoe besloten heeft omdat een dergelijk verkoopverbod (behoudens in Duitsland dus) vrijwel nergens gehonoreerd wordt of kort na de afkondiging ervan weer ongedaan gemaakt wordt hangende het beroep dat Samsung daartegen aantekent.

Dit zou dus kunnen betekenen dat Apple nu vooral uit is op de rechterlijke toewijzing van een (schade)vergoeding aan het adres van Samsung of de eis om tot een licentieovereenkomst met de Koreaanse fabrikant te komen voor het gebruik van Apple's design. Echter, Samsung heeft zelf ook een aantal zaken lopen tegen Apple en volgens Florian Müller van Foss Patents zou deze slepende ruzie er uiteindelijk toe kunnen leiden dat zowel Apple als Samsung licentieovereenkomsten met elkaar (moeten) afsluiten. iets dat overigens makkelijker te beargumenteren is voor technische patentzaken (gebruik van technologiën) dan bij design kwesties. Hoe dan ook, de juristen en advocatenkantoren die hierbij betrokken zijn kunnen zich de komende maanden (en misschien nog wel veel langer) weer verheugen (lees: de ballen uit hun broek lachen) op het mogen sturen van dikke facturen aan het adres van Samsung en Apple.

Via: Bloomberg en Foss Patents

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.