Nieuws
13 september 2006 - Ron Smeets

Apple Special Event: de details

Eerder op de avond hebben wij al uitgebreid en semi-live (via Engadget en Gizmodo) de belangrijkste onthullingen en vernieuwingen van Apple geblogd.

Kort na de presentatie van Steve Jobs is de videostream van het event live gegaan en die heb ik inmiddels helemaal bekeken. Dus volgen hier nog wat details van Apple's nieuwtjes.

De iPod is in de VS goed voor een marktaandeel van ruim 75% van alle portable digital audio players.

De vernieuwde iPod G5 serie wordt een stuk goedkoper; 249 dollar voor de 30GB versie en 349 dollar voor het 80GB model. In Nederland wordt dat helaas respectievelijk 289 en 399 Euro. Vreemd, want 249 dollar is op dit moment ongeveer 200 Euro en dus is het prijsverschil tussen Europa en de VS weer aanzienlijk.

Een verbetering die al heel lang op het verlanglijstje van menig iPod gebruiker staat is het naadloos kunnen afspelen van songs. Dat is nu dus mogelijk. Als je vanaf nu dus luistert naar live-albums of de CD van, bijvoorbeeld, Madonna, dan valt er geen irritante stilte meer tussen de nummers. Gapless Playback is dus een feit.

Behalve een beter (helderder) display worden de nieuwe iPod’s (Nano en Video) ook voorzien van software die het zoeken van nummers in de playlists een stuk makkelijker maakt. Met Instant Search kunnen nu ook (delen van) titels ingegeven worden (zie foto)

De nieuwe Nano's zijn niet alleen kleurrijker, maar ook weer een stukje platter dan de eerste generatie en het krasgevoelige plastic is vervangen door het ietwat robuustere aluminium. Net als de nieuwe G5 worden ook de nieuwe Nano’s voorzien van Instant Search en Gapless Playback. Oh, en voor het milieu; de nieuwe Nano’s worden verscheept met 52% minder verpakkingsmateriaal.

En nieuwe kleurtjes betekenen natuurlijk ook nieuwe advertenties. In de videopresentatie toont Steve Jobs enkele advertenties met als thema ‘Completely remastered’.

Ook de kleinste iPod, de Shuffle is toe aan een tweede generatie en eigenlijk heeft deze iPod de grootste verandering ondergaan. Hij is van een langwerpig naar breed model geevolueerd. Verkrijgbaar vanaf oktober in een 1GB uitvoering voor 79 Euro. Wellicht de meest opvallende feature van de nieuwe Shuffle is de clip aan de achterzijde die standaard is aangebracht voor 'wearability'

Nieuw zijn ook de games voor de iPod. Compleet geredesignde versies van bekende spellen zoals Tetris, PacMan, MiniGolf en Texas Hold’em. De spellen zijn, zoals gezegd, speciaal voor de iPod’s ontworpen, rekening houdend met het clickwheel voor de bediening. Ze kosten 5 dollar per stuk en werken ook op de ‘oude’ G5 iPods.

Apple levert nieuwe headsets bij de iPods. Technisch zijn ze niet echt veranderd, maar de ontwerpers hebben de afgelopen 18 maanden duizende oren bestudeerd om de meest optimale vorm voor de ‘luisteroortjes’ te kunnen ontwerpen.

De lichtnetadapter (lader) voor de iPod is ook een stuk kleiner geworden, 40% om precies te zijn.

Apple en 'third party' suppliers produceren al meer dan 3000 accessoires voor de diverse iPod modellen. En daar zitten een paar vreemde gadgets bij zoals de toiletrol-iPod-dock-houder (zie foto)Gerelateerde links:
Apple's Special Event: nieuwe Nano, WideScreen iPod?
Apple event op 12 september: It's Showtime
Apple Special Event: One last thing...
Apple Special Event, de onthullingen!
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.