Nieuws
08 oktober 2012 - Ron Smeets

Apple: 'Purple halo van iPhone 5 camera is normaal'

De iPhone 5 heeft, sinds de presentatie en lancering, al heel wat te verduren gehad. Het toestel werd een beetje lauw ontvangen, Apple Maps werkt (nog) niet optimaal en ook de camera heeft een irritante bug; de zogenaamde 'purple halo'. Bij sommige foto's, vooral wanneer de zon recht of schuin in de cameralens schijnt, zijn op de gemaakte foto een roze of paarse vlekken te zien.

Apple heeft gereageerd op de problemen en volgens de fabrikant is het een normaal fenomeen. Ofwel, 'it's nog a bug, it's a feature' ;-)

Online (Google afbeeldingen zoekresultaat) zijn heel wat voorbeelden van de roze/paarse gloed op foto's van de iPhone 5 camera te vinden. In een officiele verklaring zegt Apple namelijk: 

Symptoms
A purplish or other colored flare, haze, or spot is imaged from out-of-scene bright light sources during still image or video capture.

Resolution
Most small cameras, including those in every generation of iPhone, may exhibit some form of flare at the edge of the frame when capturing an image with out-of-scene light sources. This can happen when a light source is positioned at an angle (usually just outside the field of view) so that it causes a reflection off the surfaces inside the camera module and onto the camera sensor. Moving the camera slightly to change the position at which the bright light is entering the lens, or shielding the lens with your hand, should minimize or eliminate the effect.

Netuurlijk is het niet verstandig om direct tegen de zon in te fotograferen. Dan krijg je inderdaad rare 'lichteffecten'. Wanneer de zon echter niet rechtstreeks in de lens schijnt maar onder een hoek dan heb ik nog vrijwel nooit een dergelijke 'roze vlek' op een foto gezien die ik zelf maakte met een smartphone camera.

Opvallend hoe Apple de bugs en onvolkomenheden van de zo dure iPhone 5 'wegwuift'. Nog opvallender zijn echter de verdedigende reacties van sommige iPhone eigenaren. Alsof ze het allemaal niet erg vinden. Reacties als 'Ach, ik gebruik Apple Maps toch niet want ik heb de TomTom app' of 'Dan houd ik de camera wel anders vast' zijn heel normaal. Natuurlijk worden sommige bugs wat opgeklopt maar van een toestel dat tussen de 670 en 873 euro kost mag je mijns inziens wel verwachten dat alles 100% functioneert. Kleine (software) bugs zijn vrijwel niet te vermijden en worden vaak middels updates (snel) verholpen. Van de andere kant zegt Apple perfectie na te streven. Adel verplicht!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.