Toestellen
04 oktober 2011 - Ron Smeets

Apple presenteert de iPhone 4S; eerste indruk: mwah

Apple heeft zojuist in Cupertino de iPhone 4S gepresenteerd. In een keynote met de toepasselijke titel 'Let's talk iPhone' was het voor het eerst dat de kersverse nieuwe CEO, Tim Cook, de show mocht stelen.

Helaas voor Tim, en Apple, kan ik dat zo op het eerste gezicht, en van veraf natuurlijk, van de nieuwe iPhone helaas niet zeggen. van de buitenkant is hij nagenoeg identiek aan het huidige model. Apple doet dus hetzelfde trucje als bij de iPhone 3G -> 3GS. Het feit dat tijdens de keynote eerst alle nieuwe, zelfs de weinig zeggende, nieuwe iOS features behandelde voorspelde al niet veel goeds ;-)

De nieuwe iPhone is dus uiterlijk nauwelijks veranders. Wat dan wel? Er zit nu een dual core A5 processor in (dezelfde als in de ipad 2 dus) die twee keer sneller is dan de huidige iPhone 4 processor en dual-core graphics heeft. De nadruk ligt dus vooral (lees: alleen) op snelheid. De 3G / UMTS / HSPA support is 'opgevoerd' tot 14.4Mbps (was 7.2 Mbps), wat in theorie betekent dat je dubbel zo snel kunt downloaden (als het netwerk dat natuurlijk aankan en de dekking OK is). Daarnaast is ook de accu betet, met meer 'uithoudingsvermogen', en de camera is nu een 8 megapixel versie met 1080p HD video fucntie en een betere 'five element' lens. Enfin, iets om te vergelijken met, bijvoorbeeld, de Nokia N8.

Nogmaals; ik ben niet echt onder de indruk van de nieuwe iPhone, zo op het eerste gezicht maar ik zal mijn plas nog even ophouden totdat ik een review model heb en de twee (4 en 4S) kan vergelijken. De iPhone 4S zal vanaf 14 oktober in de winkels liggen maar wij moeten tot de 28e wachten. Dan zijn onder andere Nederland en België (pas) aan de beurt. ik verwacht geen erg lange rijen ;-)

Iets waar ook heel veel aandacht aan besteedt werd is de presentatie van de stemgestuurde hulp- en bedienings applicatie in iOS 5: Siri genaamd. Dit ziet er dan wel weer bijzonder cool uit. Je kunt letterlijk gewoon de vraag stellen "Heb ik vandaag een parapluie nodig?" en Siri antwoordt dan op basis van de bekende weerssituatie en -voorspelling in de regio waar je bent. Maar het gaat verder. Zo kun je de wekker zetten door te zeggen "maak mij morgen om 7 uur wakker" of teksten dicteren. Jammer is wel dat de app nog in beta is en dat hij voorlopig alleen in het Engels, Frans en Duits werkt. Hieronder staat een korte videodemo die door Apple zelf gemaakt is. Erg cool... Siri wel ;-)

 Voordat Apple de nieuwe iPhone onthulde werd eerst een nieuwe iPod Nano en iPod Touch generatie gepresenteerd. De iPod Nano wordt, straks, leverbaar in verschillende kleuren en twee uitvoeringen, 8 of 16GB. De prijs is respectievelijk 149 en 179 dollar. De nieuwe iPod Touch komt in zwart of wit, lijkt heel veel op de iPhone 4 (maar dan dunner) en gaat 199 (8GB), 299 (32GB) of 399 (64GB) dollar kosten.

Behalve de nieuwe iPhone en iPod Nano werden er ook een aantal nieuwe iOS features en Apps gepresenteerd zoals een shortcut naar de camera door te dubbel 'tappen' op het gelockte homescreen en 'Notifications' waarmee je in één oogopslag kunt zien of je nieuwe mail en dergelijke hebt. Opvallend is het feit dat de notifications app op nagenoeg dezelfde manier te benaderen is als de het meldingen tabblad in Android. Van boven naar onder slepen vanuit de menubalk dus. Ook heeft de nieuwe iOS een aantal verbeterde Social Media functes zoals Find my Friends (voor diegenen die hun locatie delen natuurlijk). iCloud wordt standaard (gratis) beschikbaar (met 5GB opslagruimte) voor MacOS Lion en iOS 5 gebruikers. Dagelijkse backups (voor alle compatible toestellen) worden automatisch uitgevoerd. De nieuwe iOS 5 zal vanaf 12 oktober beschikbaar komen voor de iPhone 4, de 3GS, de iPad 2 en eerste iPad.

Een ietwat vreemde App die ook gepresenteerd werd was Cards. Ja, een wenskaarten applicatie van Apple. Nah ja! Ik zal hem ongetwijfeld wel een keertje gaan proberen, als hij in Nederland beschikbaar komt, maar ik kan niet zeggen dat dit mijn handen op elkaar kreeg ;-)

Tim Cook presenteerde verder nog enkele leuke cijfers over smartphone gebruik. Zo blijkt het aantal verkochte smartphones in Q2 van dit jaar, vergeleken met een jaar eerder, met 74% gegroeid te zijn. Bij de iPhone bedroeg die groei 125%. iOS was in juli volgens ComScore het meest gebruikte smartphone- en tablet OS met een aandeel van 43%. Android had 33%, RIM 17% en de 'rest' (o,a. Windows Phone, Bada en Symbian) moest het doen met 7%. Daarnaast heeft de iPhone een marktaandeel van 5% van de totale mobiele telefoonmarkt in handen, wereldwijd (smart- en feature phones bij elkaar geteld dus). Natuurlijk kwamen ook de iPad en de iPod uitgebreid aan bod. De een is booming en de ander nog steeds marktleider. En ja, de iPad is ook marktkleider met 74% van het tablet segment.

UPDATE (05-10, 05u57): Voor de liefhebbers. Apple heeft de video van het 'Let's Talk iPhone' event online gezet. De Duitse Apple Store, waar de nieuwe iPhone al op 14 oktober te koop zal zijn, heeft de Euro prijzen bekend gemaakt. De iPhone 4S gaat daar, los, respectievelijk €629 (16GB), €739 (32GB) en €849 (64GB) kosten. En de eerste (hands-on) video's staan online.

Afbeeldingen met dank aan: Engadget

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.