Accessoires
27 januari 2010 - Ron Smeets

Apple presenteert de iPad

Tijdens het "Come See Our Latest Creation Event" presenteerde Steve Jobs vanavond Apple's eerste Tablet PC sinds de Newton (ok, dat was meer een PDA, maar goed), de iPad.

Algemeen

Kijk je heel neurtraal aar de iPad, dan is het feitelijk een grote iPhone (OS en bediening) ter grootte van een digitaal fotolijstje (afmeting). Tijdens de presentatie gaf Jobs een uitgebreide demo van het apparaatje. Die demo, en de presentatie, werd, zoals gewoonlijk, regelmatig door het enthousiast applaudiserende publiek onderbroken ;-) Wat meteen opviel was het gebrek aan Flash support. Hetzelfde lijkt het geval met multi-tasking. Het virtuele toetsenbord lijkt redelijk goed bereikbaar.

De hardware: een 9.7inch multi-touch capacative display, 12mm dun, ca. 680 gram, WiFi (802.11n), 3G en HSDPA support (max. 7.2 Mbps)1GHz Apple A4 processor, 16 tot 64GB Flash geheugen (afhankelijk van het model natuurlijk), bewegingssensor, digitaal compas en een accu met een standby tijd van meer dan een maand. Bij actief gebruik kan de accu het zo'n 10 uur uithouden. Synchronisatie van de data gaat op dezelfde manier als de standaard iPhone of iPod.

Minstens zo belangrijk zijn natuurlijk de prijs en beschikbaarheid van de iPad. Die info word pas helemaal aan het einde van de presentatie bekend gemaakt. De iPad gaat los vanaf $499 kosten (ca. €350) en hij zal over twee maanden in de winkels verschijnen. Een maand later zullen ook de 3G versies beschikbaar komen die beginnen bij 629 dollar. De iPad wordt in de VS in combinatie met een 3G data abonnement van AT&T verkocht. Je betaalt $14.99 per maand voor 250MB data (erg duur) en $29,99 voor een all-you-can-eat data abonnement. De iPad wordt wel SIMlock vrij geleverd en werkt met de GSM standaard dus parallel import kan beginnen (over een maand of drie voor de 3G versies) ;-) Alle prijzen op een rij (via gdgt) Apple-iPad-Prijzen

Als ik heel eerlijk ben dan vind ik de iPad zo op het eerste oog geen potentiele winnaar. Daarvoor oogt hij niet uniek genoeg. Zoals sommigen van jullie al terecht opmerkten heeft hij door de brede rand om het display teveel weg van een digitaal fotolijstje. Verder mis ik een camera aan de voorzijde. Dat zou van de iPad natuurlijk een prima Skype apparaat maken. Zoals gezegd lijkt ook multitasking te ontbreken. Maar voordat ik een echt oordeel kan, en zal, geven wil er toch echt eerst eentje in mijn handen gehad hebben.

Naast de iPad introduceerde Apple ook haar nieuwe iBook Store en App, een online winkel voor boeken, kranten en andere digitale versies van printmedia ;-) Op die manier wordt de iPad ook een eReader. Zonder e-ink natuurlijk dus ik wil graag zien hoe hij in vol zonlicht presteert (op het strand, in de tuin en zo) Positief is wel dat Apple ervoor gekozen heeft om zich qua formaat van haar boeken aan te sluiten bij de meest gebruikte standaard: ePub.

Foto's en video

Apple-iPad-z Apple-iPad-y Apple-iPad-3G Apple-iPad-a Apple-iPad-Back Apple-iPad-b Apple-iPad1 Apple-iPad-Typing Apple-iPad-Keyboard-Dock Apple-iPad-c

Apple's officiele introductievideo:

Foto's via: Engadget, Gizmodo en GDGT

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.