Tablets
23 oktober 2012 - Ron Smeets

Apple presenteert de iPad 4 en iPad Mini, 2 november te koop

Het zat er al een tijdje aan te komen. De eerste geruchten van de iPad Mini dateren zelfs al van voor de presentatie van de allereerste iPad. Vanavond heeft Apple in Cupertino de eerst de vierde generatie van de iPad gepresenteerd met een nieuwere, A6X processor, LTE support en lightning connector. De prijs is hetzelfde gebleven.

Voordat de iPad 4G uit Phil Schiller's binnenzak getoverd werd moesten natuurlijk eerst weer de nodige (succes)verhalen over de iPhone 5, de nieuwe iPod's en iOS 6 gedeeld worden. In de video die Apple maakte miste ik echter de rellen in Duitsland en andere plekken waar de iPhone 5 lancering nogal wat chaotisch verliep, maar goed. De iPad Mini nu.

Na de iPad 4 was het tijd voor dfe iPad Mini met zijn 7.9 inch beeldscherm. Een erg grote verrassing was dat niet. De kleinere iPad is vooral wat handzamer, lichter en hij past beter in (sommige) jaszakken ;-) Het kleinere scherm heeft dezelfde resolutie als zijn grotere broers. Alle iPad apps werken dus naadloos ook op de iPad Mini. Met 7.2 millimeter is hij bijzonder dun. De processor is een dual core A5 versie. Verder heeft hij ook een 5 megapixel camera en LTE support van de iPad 4. De lightning connector is natuurlijk ook van de partij en de accu zou voldoende capaciteit moeten leveren om hem 10 uur onafgebroken te gebruiken.

De iPad Mini wordt, natuurlijk, ook wat goedkoper dan de iPad 4. Hij begint bij 329 dollar (16 GB WiFi). Vanaf 2 november zullen de iPad 4 en iPad Mini WiFi versies ook in Nederland beschikbaar komen. De 3G (en 4G) modellen verschijnen enkele weken daarna het eerst in de VS. Wanneer die naar Nederland komen is nog niet bekend.

UPDATE (20u58): Alle prijzen en beschikbaarheid van de iPad 4 en iPad Mini:
De iPad mini-modellen met Wi-Fi zijn vanaf vrijdag 2 november verkrijgbaar in zwart/antraciet en wit/zilver. De adviesprijs is € 329 16-GB model, € 429 voor het 32-GB model en € 529 voor het 64-GB model. De iPad-modellen van de vierde generatie met Wi-Fi zijn eveneens vanaf vrijdag 2 november verkrijgbaar in zwart of wit. De adviesprijs is € 499 voor het 16-GB model, € 599 voor het 32-GB model en € 699 voor het 64-GB model.

iPad mini en iPad van de vierde generatie zijn verkrijgbaar bij de Apple Online Store, de Apple Retail Store en een aantal erkende Apple resellers.  Alle iPad mini-modellen en alle iPad-modellen van vierde generatie kunnen vanaf 26 oktober alvast worden besteld bij de Apple Online Store.

Het iPad mini-model met Wi-Fi + Celluiar en het iPad-model van de vierde generatie met Wi-Fi + Cellular zullen enkele weken na de Wi-Fi-modellen leverbaar zijn. De adviesprijs voor het iPad mini-model met Wi-Fi + Cellular is € 459 voor het 16-GB model, € 559 voor het 32-GB model en € 659  voor het 64-GB model. De adviesprijs voor het iPad-model van de vierde generatie met Wi-Fi + Cellular is € 629  voor het 16-GB model, € 729  voor het 32-GB model en € 829 voor het 64-GB model. Bovendien is iPad 2 nu verkrijgbaar voor € 399 voor het Wi-Fi-model van 16 GB en slechts € 529 voor het Wi-Fi + 3G-model van 16 GB. Alle prijzen zijn inclusief BTW.

iPad-Mini-Preso-a iPad-Mini-4-a

Voorafgaand aan de 'geboorte' van de iPad Mini werden nieuwe, ultradunne, iMac's, Mac Mini's en een 13 inch MacBook Pro gepresenteerd. Deze versie heeft een 13.3 inch Retina display en is amper 2 centimeter 'dik'. Verder werd ook een nieuwe versie van iBooks gelanceerd. Een verbeterde versie met 'continu scrollen' (geen pagina's 'bladeren dus') en support voor iCloud waar je boeken kunt opslaan. Verder is ook wat taalsupport toegevoegd (o.a. Koreaans en Japans).

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.