Nieuws
03 mei 2011 - Ron Smeets

Apple 'pikt' 50% van alle smartphone winsten 'in'

Dit is wel een aardige grafiek. Een analist van Canaccord Genuitiy heeft, op basis van de kwartaalcijfers van de diverse smartphone fabrikanten, berekend dat 50% van alle winsten die in Q1 van 2011 op smartphones gemaakt werden op de bankrekening van Apple terechtgekomen is.

De Amerikaanse fabrikant had dat kwartaal een wereldwijd marktaandeel van 5% maar dat was toch voldoende om de helft van alle winsten op smartphones 'in te pikken'.

RIM en Samsung zijn op enige afstand de gedeelde nummer twee met 17%, gevolgd door Nokia met 13%. HTC doet het ook niet slecht met 8%. Sony Ericsson is de laatste winstgevende smartphone fabrikant van Q1 2011, hoewel het aandeel van de Zweeds-Japanse toestelmaker op nagenoeg 0% uit kwam. Motorola en LG boekten beiden een verlies en staan in deze grafiek dus aan de verkeerde kant van de 'nul-lijn' met respectievelijk -1% en -4%.

Via, Canaccord Genuity

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.