Nieuws
12 september 2017 - Ron Smeets

Apple onthult drie nieuwe iPhones iPhone 8, iPhone 8 Plus en de iPhone X

Het is weer de tweede dinsdag in september. Tijd voor de nieuwe iPhones dus. Die werden zojuist in Cupertino aan de wereld getoond, maar niet voordat Tim Cook het gloednieuwe Steve Jobs Theater geopend had. Geheel volgens de verwachting heeft Apple drie nieuwe iPhone modellen onthuld die in prijs variëren vanaf 809 euro voor de iPhone 8, 909 euro voor de iPhone 8 Plus en 1159 euro voor de iPhone X Voor de duurste iPhone moet je over een week of zes dus flink in de buidel tasten. Wat dat betreft is het misschien verstandig om even de volgende dinsdag van deze maand af te wachten. Dan horen we van ons demissionaire kabinet namelijk hoeveel duurder de zorg, het leven en andere (overheids)voorzieningen worden en welk bedragen we daarvoor terug krijgen in de vorm van toeslagen, loonsverhogingen en belastingverlagingen. Zo ongeveer dan ;) Hoe dan ook, de rijen voor de online pre-order bestellingen en de diverse Apple Stores zullen ongetwijfeld weer exorbitante vormen aannemen. De meeste iPhone gebruikers willen ieder jaar, of toch op z’n minst iedere twee jaar, sowieso een nieuwe iPhone. Dat zijn er al vele tientallen miljoenen. Dit jaar komen daar ook nog alle echte iPhone fans bij die speciaal voor het jubileummodel zullen kiezen.

iPhone 8 en iPhone 8 Plus
De nieuwe iPhones waren, geheel volgens Apple traditie, als allerlaatste aan de beurt. Het begon met de iPhone 8 en iPhone 8 Plus (afbeelding hierboven). Met andere woorden, 7S en 7S Plus zijn overgeslagen. Qua design en specs zijn het echter wel zogenoemde incremental updates. OK, met een snellere processor, betere camera en een nog sterker glazen display, maar nog steeds met de grote ronde Touch ID button en brede randen aan de boven en onderzijde, Geen edge-to-edge scherm en op dat gebied niet echt spannend dus. Al zijn de camera software en features wel weer verbeterd en de camera kan ook 4K video opnemen in 60fps en full HD in 240fps slowmotion. De schermformaten van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus zijn ook hetzelfde gebleven. 4.7 en 5.5 inch. De duo camera is ook nog steeds voorbehouden aan het Plus model. Ow, en nog een ding. De iPhone 8 modellen kunnen ook draadloos opgeladen worden. Apple gebruikt daarvoor de Qi standaard. Je hoeft dus niet perse een Apple lader te kopen, zolang die maar Qi ondersteunt. De nieuwe iPhones gaan vanaf 809 en 909 euro kosten (vanaf) en worden verkrijgbaar in een 64GB en 256GB uitvoering.

iPhone X
En toen... One more thing! De langverwachte jubileum iPhone waar volgens Cook jarenlang aan gewerkt is... de iPhone X. Apple noemt hem iPhone Ten (10). Een 5.8 inch edge-to-edge scherm zonder homebutton en met een duo camera aan de achterzijde. Een RVS behuizing die naadloos overloopt in het glazen display en de glazen achterzijde. Het toestel heeft een OLED Super Retina scherm. Het ontbreken van de home button is natuurlijk een uitdaging. Unlocken doe je door op het scherm te tikken. Naar het startscherm gaan doe je door van beneden naar boven te swipen. De dubbele homebutton klik, om actieve apps te op te roepen doe je door van beneden naar boven te vegen en dan even te wachten met je vinger op het scherm. Het echte ontgrendelen gaat nu niet meer met je vingerafdruk maar met het nieuwe FaceID. De front, zogenoemde True Depth camera en sensoren herkennen je gezicht. Dat is een samenwerking tussen de camera, de IR sensor en de Dot projector die een soort van 3D beeld van je gezicht maakt. Daarvoor heeft de iPhone X onder andere een neural enginge. Klinkt ingewikkeld, maar als het werkt is het wel cool. Het moet in ieder geval niet zo werken als op de Note 7 van Samsung want dat was een ramp. Enfin, Apple kennende hebben ze dat wel voor elkaar gekregen. Een leuke gimmick zijn de geanimeerde emojis's (met dank aan Snapchat). Leuke afbeeldingen die aan de hand van je gezichtsuitdrukking en bewegingen van je mond live meebewegen. Fun.

De duo camera heeft twee 12 megapixel sensoren (F/1.8 en f/2.4) die beiden uitgerust zijn met optische beeldstabilisatie. Aan de voorzijde zit een selfie camera met True Depth sensor. De accu van het toestel zou twee uur langer meegaan dan die van de iPhone 7. Met een 5.8 inch scherm lijkt dat best indrukwekkend. Natuurlijk kan de iPhone X ook draadloos opgeladen worden (met dezelde Qi technologie). Voor wie straks nog niet genoeg geld uitgegeven heeft aan de iPhone X, Apple Watch 3 en Airpods... Er komt ook een draadloos Airpower oplaaddock, maar wel pas in 2018. De prijs daarvan is ook nog niet bekend. Die van de iPhone X wel. Het toestel gaat 1159 Euro kosten, de 64GB versie kosten en komt ook in een 256GB uitvoering. Je moet wel nog even wachten want de iPhone X kan pas vanaf 27 oktober, in 55 landen waaronder ook Nederland, besteld worden en hij wordt vanaf 3 november geleverd.

De keynote begon als vanouds met cijfers, maar voorafgegaan door een speech van wijlen Steve Jobs, aan wie het Steve Jobs Theater natuurlijk zijn naam te danken heeft. Daarna was het de beurt aan de nieuwe formule van de Apple Stores die nu Townsquares genoemd worden omdat, zo zegt de fabrikant, iedereen er welkom is en er veel meer gebeurt dan alleen het verkopen van iPhones, Macs, iPads en service. In 2018 worden deze nieuwe Apple Townsquares onder andere geopend op 5th Avenue (New York) en de Champs Elysee (Parijs). NIet bepaald de goedkoopste plekken voor een 'computerwinkel' ;)

Apple Watch Series 3
Het eerste nieuwe product was overigens het nieuwe OS, versie 4, voor de Apple Watch en de derde generatie van het slimme horloge. Sinds dit jaar de populairste en best verkopende smartwatch ter wereld. Het nieuwe OS heeft weer meer health functies zoals een betere hartslagmeter die je waarschuwt wanneer je hart onregelmatig klopt of te snel klopt in rust. Pfoeh, dat moet wel heel goed werken om te voorkomen dat Apple Watch dragers niet onnodig ongerust gemaakt worden, met alle gevolgen, en volle wachtkamers=, ten gevolg. Het nieuwe Watch OS wordt vanaf 19 september uitgerold. Dan verschijnt ook de derde generatie van de Apple Watch. De grootste vernieuwing is de 4G (simkaart) support. Opvallend is dat de simkaart die er in zit hetzelfde nummer krijgt als die van je iPhone. Geen echt tweede abonnement dus, maar een soort van duo-kaart, maar dan wel een die gelijktijdig online kan. De simkaart is ook geen fysieke sim maar een ingebouwde, elektronische sim. Nog een vernieuwing: Siri praat nu ook op de Apple Watch en het glazen display van de nieuwe Watch is ook de antenne. Mede daardoor is de Apple Watch 3 niet groter of dikker geworden dan zijn voorganger.

Dan de prijs van de Apple Watch 3 gaat 329 en 399 dollar (de 4G versie) kosten en de non 4G versie kan vanaf 15 september besteld worden en ligt 22 september in de winkels. De 4G variant gaat eerst naar zes grote landen en het is nog niet bekend wanneer die naar Nederland komt. Apple onderhandelt nog met providers voor de koppeling van je mobiele iPhone abonnement met de elektronische sim van de Watch. De oude versie blijft ook in de winkels liggen en die wordt iets goedkoper, vanaf 249 dollar.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.