Nieuws
02 september 2014 - Ron Smeets

Apple onderzoekt iCloud naaktfoto hack

Het heeft uiteindelijk meer dan 24 uur geduurd, maar Apple heeft gisteravond dan toch gereageerd op het iCloud naaktfoto hack schandaal.

Een woordvoerder van de fabrikant liet weten dat de hack actief onderzocht wordt en dat Apple de privacy van haar gebruikers zeer serieus neemt.

Intussen wordt online natuurlijk ook volop gespproken, en gespeculeerd, over de veiligheid van iCloud en vergelijkbare diensten. Dubbele autenthenticatie wordt genoemd als een mogelijke oplossing. Daarbij moet je, behalve een wachtwoord dat je op kunt slaan (en dus niet telkens weer hoeft in te toetsen) ook bij elke inlogpoging een cijfercode, die telkens wijzigt, doorgeven. Dat maakt 'eenvoudige' hacks zoals dat bij iCloud het geval lijkt te zijn waarbij via door een beveiligingslek via een script duizenden wachtwoorden ingevoerd werden schier onmogelijk. Apple ondersteunt een dergelijke beveiliging, 'two step verfification' zoals zij dat noemen, wel maar dat wordt nog niet actief aangeboden bij gebruikers.

Dat gezegd hebbende; ik weet natuurlijk niet hoe jullie er over denken, maar ik vind het zelf bijzonder dom en naïef om pikante foto's van jezelf in een Cloud op te slaan; of dat nu Dropbox, OneDrive of iCloud is. Van de andere kant denk ik ook dat de meeste gebruikers die het slachtoffer zijn geworden van deze hack niet eens in de gaten gehad hebben waar hun iPhone de bestanden precies bewaarde en dat data dus ergens op een server, ver weg van het toestel, stond.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.