Nieuws
21 juli 2010 - Ron Smeets

Apple: Nokia N97 heeft ook antenneproblemen

Nadat Apple, bij monde van Steve Jobs himself, schoorvoetend toegaf dat de iPhone 4 inderdaad een klein probleempje (ahum) heeft met de werking van de antenne als je het toestel op een bepaalde manier vasthoudt, is de Amerikaanse fabrikant toch vooral begonnen met het 'betichten' van de concurrentie dat sommige van hun toestellen vergelijkbare 'death grip' problemen vertonen.

RIM (BlackBerry), Samsung en HTC werden al met naam en toenaam genoemd en nu is Nokia aan de beurt.

In een video toont Apple aan dat de ontvangstkwaliteit van de Nokia N97 ook fors vermindert wanneer je dat toestel op een bepaalde manier vasthoudt. Los van het feit dat je bij elk toestel het antennesignaal kunt verstoren als je je handen er op een bepaalde manier eromheen wikkelt vind ik deze strategie van Apple toch wel een beetje zwak.

Als het echt bij veel andere toestellen ook zo erg zou zijn, waarom zijn de (zogenaamde) problemen met bijvoorbeeld de N97, toch ook een behoorlijk gehypet toestel toen die medio vorig jaar geintroduceerd werd, dan niet eerder, in grote getalen, aan het licht gekomen? Misschien omdat je bij de meeste toestellen de problemen alleen kunt veroorzaken als je hem op een onnatuurlijke manier vansthoudt? Ik denk het wel. Feit blijft dat de antenneproblemen van de iPhone 4 zich ook al uiten bij normaal gebruik. Het is nu juist de truc om een antenne zo te ontwikkelen en positioneren in een toestel dat je er bij normaal gebruik géén last van hebt, en daarin zijn de andere telefoonfabrikanten een stuk beter geslaagd dan Apple met de iPhone 4.

Voor de liefhebbers heb ik hieronder de Nokia N97 video van Apple gepubliceerd. Oordeel zelf maar of dit een 'natuurlijke' manier is om je N97 vast te houden tijdens normaal gebruik. IK heb de N97 zelf ook enkele maanden gebruikt en ben de problemen toen niet tegengekomen. Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.