Tablets
28 maart 2012 - Ron Smeets

Apple: New iPad laadt normaal op

Enkele dagen geleden verschenen diverse berichten dat de New iPad een accu / oplaad probleem had. Verschillende gebruikers meldden dat de oplaadstatus van de New iPad ook nadat de accu '100%' bereikt had bleef aangeven dat de tablet nog steeds opgeladen werd.

Dat leidde weer tot berichten dat de kans zou bestaan dat de accu van de iPad daardoor schade kon oplopen ('overladen'). Apple heeft nu gereageerd op deze berichten met een verklaring a-la 'it's not a bug, it's a feature'.

Dat klinkt als een (slap) excuus, maar volgens Apple is het dat niet. De New iPad, en het nieuwe iOS, hebben namelijk een functie dat je, zonder dat de accu daardoor schade kan oplopen, de oplaadkabel, en de lader zelf, ook na het opladen zonder problemen in het toestel kunt laten zitten.

“That circuitry is designed so you can keep your device plugged in as long as you would like. It’s a great feature that’s always been in iOS. So you can plug in your iPad and let it charge to your heart’s content without worrying about the battery,” aldus Michael Tchao van Apple tegenover AllThingsD.

Technisch gezien gebeurt het volgende wanneer je de lader ook nadat de accu 100% aangeeft in het apparaat laat zitten. Als de accu helemaal vol is wordt de accu vervolgens een klein beetje 'ontladen' om daarna weer 'bij te laden'. Dit zou dus niet schadelijk zijn voor de accu. Vroeger, vooral bij de oude Nikkel-Cadmium accu's was dat wel zo. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat sommige gebruikers zich zorgen maakten. De tijd zal moeten leren of Apple's nieuwe 'oplaad feature' op langere termijn inderdaad geen negatieve invloed heeft op de levensduur, en maximale capaciteit, van de accu. Apple zegt in ieder geval van niet.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.