Nieuws
19 december 2008 - Ron Smeets

Apple moet exclusiviteit opgeven

De Franse OPTA NMa heeft deze week bepaald dat Apple verplicht is om de iPhone ook via andere operators te gaan aanbieden. De huidige exclusiviteitsdeal met France Telecom (Orange) zorgt voor oneerlijke concurrentie in de telecom markt.

In September had concurrent Bouygues Telecom een officiele klacht ingediend bij de Franse OPTA NMa en die is nu dus gehonoreerd.

Natuurlijk geldt dit alleen voor de Franse markt, maar wellcht dat deze uitspraak ook door andere Europese telecom waakhonden opgepikt gaat worden.

France Telecom heeft overigens al laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak. Zij beroepen zich op het feit dat de Franse regelgeving nu niet meer strookt met die in de omringende landen. Ja? En? Dat was feitelijk toch al zo omdat de iPhone daar, door de Franse wetgeving, sowieso ook al SIMlock vrij te koop moest zijn.

Enfin, nog meer reden om dit soort zaken op Europees niveau te regelen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.