Entertainment
03 december 2011 - Ron Smeets

Apple medewerker ontslagen om negatieve iPhone opmerkingen

Als je bij Apple werkt moet je schijnbaar goed uitkijken wat je op facebook of andere (openbare) websites schrijft over de producten van je baas. Samuel Crisp, een medewerker van de Apple Store in Norwich (foto) ondervond dat aan levende lijve.

Een aantal negatieve opmerkingen over de werking van een app op zijn iPhone leidden uiteindelijk tot zijn ontslag.

Nadat hij een app gedownload had bleek deze de tijdzone instellingen van zijn iPhone in de war te schoppen. Daardoor werd hij een aantal dagen achtereen niet op de gebruikelijke tijd gewekt, maar midden in de nacht. Op facebook schreef hij daarover: “F***ed up my time zone for the third time in a week and woke me up at 3am? JOY!!”. Apple reageerde daarop met de 'relativerende' woorden (ook doelend op de toen nog op komst zijnde release van de Beatles albums in iTunes): “Tomorrow is just another day. That you’ll never forget.” Waarop Samuel weer schreef: “Tomorrow’s just another day that hopefully I will forget.

Een collega van Samuel liet de facebook opmerkingen tussen hem en Apple aan hun baas zien en die besloot Samuel daarop te schorsen en vervolgens te ontslaan. Sterker nog, toen Samuel na zijn ontslag een WW-uitkering wilde aanvragen werd die ook nog eens afgewezen omdat het ontslag verwijtbaar was. Het feit dat Samuel de facebook updates publiekelijk gepost had was voor de lokale 'UWV' reden om hem geen WW-uitkering toe te kennen.

Natuurlijk is het 'not done' om je werkgever te beledigen of negatief in het nieuws te brengen, maar in dit geval vind ik de reactie van Apple toch ietwat overdreven. Een berisping, danwel officiële waarschuwing, aan het adres van Samuel Crisp was ook wel genoeg geweest. Nu maakt Apple zich zelf een beetje belachelijk en ik denk dat deze afloop van de ruzie, en de publiciteit daaromheen, Apple meer schade toebrengen dan de facebook updates van Samuel zelf die nu dus de hele wereld over gaan.

Via, Foto via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.