Nieuws
21 december 2017 - Ron Smeets

Apple maakt oudere iPhones bewust trager Maar... Het is een service, geen complot, zegt de fabrikant

Apple heeft, nadat de fabrikant maandenlang achtervolgt werd door complottheorieën, toegegeven dat oudere iPhones bewust steeds een beetje trager gemaakt worden door de maximale kloksnelheid van de processor in te perken. Maar, zo meldt de maker van de iPhone, dat wordt gedaan om de gebruikservaring beter te maken. Uhm, dat vergt natuurlijk enige uitleg. Bovendien is het wel heel toevallig dat Apple met een statement komt vlak voordat een benchmark site aantoonde dat oudere iPhones met een nieuwere iOS versie inderdaad trager worden.

Geen complot maar een service
Het zit, volgens Apple, als volgt in elkaar. Wanneer een iPhone ouder wordt dan gaat de accu, na honderden oplaadcycli, het steeds minder lang uithouden. De maximale spanning die de accu kan leveren wordt minder en minder. Apple beweert dat dit ook gevolgen heeft voor de prestaties van de accu tijdens piekbelastingen. Wanneer de processor van de iPhone dan nog op ‘volle kracht’ zou werken, dan zou het kunnen gebeuren dat het toestel uitvalt. Om dat te voorkomen zorgt Apple ervoor dat de processor op een lagere snelheid geklokt wordt. Veel gebruikers zeggen die vertragingen vooral te merken wanneer er weer een nieuwe iOS update uitgerold wordt en dat blijkt nu dus ook te kloppen. De ‘vertragende’ updates zijn, zo meldt Apple, bedoeld als een service om de gebruikservaring ook voor eigenaren van een oudere iPhone, met een verslijtende accu, op peil te kunnen houden. Het is dus geen complot om eigenaren van oudere iPhones te dwingen een nieuwe te kopen door ze na elke update weer wat langzamer te maken.

Na een nieuwe accu weer sneller?
Het heeft er alle schijn van dat Apple in dit geval de waarheid spreekt, of het complot moet wel heer erg diep en slim in elkaar zitten, maar dat gaat wel wat erg ver. Het geval wil namelijk dat een oudere iPhone weer sneller wordt wanneer er een nieuwe accu in het toestel geplaatst wordt. Op diverse fora hebben gebruikers de afgelopen maanden daar al melding van gemaakt. Dus, werkt jou iPhone 5S, 6 of 6S dus veel trager dan je gewend was, dan is het tijd voor een nieuwe accu. Die zijn in ieder geval een heel stuk voordeliger dan een nieuwe iPhone en zorgen er voor dat je toestel er weer een of twee jaar op volle snelheid tegenaan kan. Apple heeft de eerste vertragende update voor de iPhone 7’s met een verslijtende accu overigens ook al uitgerold. 

Een nieuwe accu laat je oude iPhone niet alleen langer meegaan, maar maakt hem ook weer sneller!

Geekbench leverde het bewijs en dus moest Apple wel iets gaan roepen
Alles bij elkaar opgeteld moet je welhaast concluderen dat Apple de waarheid spreekt. Vreemd is wel waarom ze pas besloten hier officieel iets over te roepen toen Geekbench enkele dagen geleden het bewijs leverde dat een oudere iPhone direct na een update trager geworden was. In alle eerlijkheid is de service van Apple om een toestel trager te maken als de accu verslijt zodat crashes en andere vormen van uitval voorkomen kunnen worden alleen maar te prijzen. Tenzij er natuurlijk nog iets anders speelt... maar laat ik nu maar niet een nieuwe complottheorie aanwakkeren ;)

Apple’s statement:
Our goal is to deliver the best experience for customers, which includes overall performance and prolonging the life of their devices. Lithium-ion batteries become less capable of supplying peak current demands when in cold conditions, have a low battery charge or as they age over time, which can result in the device unexpectedly shutting down to protect its electronic components. Last year we released a feature for iPhone 6, iPhone 6s and iPhone SE to smooth out the instantaneous peaks only when needed to prevent the device from unexpectedly shutting down during these conditions. We’ve now extended that feature to iPhone 7 with iOS 11.2, and plan to add support for other products in the future.
 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.