Nieuws
02 augustus 2013 - Nichal Joosse

Apple lost malware-hack met onveilige opladers op in iOS7

Onlangs onthulden onderzoekers van Georgie Tech University een gevaarlijke hack in iOS: met een kleine Linux-computer, vermomd als usb-lader, konden ze in minder dan een minuut toegang krijgen tot een iPhone en malware installeren. Vervolgens was het een kwestie van tijd voor kwaadwillenden om gevoelige informatie te stelen. Al is de kans wel klein om getroffen te worden, aangezien de meeste mensen de officiële laders gebruiken.

Apple heeft laten weten dat het lek verholpen zal zijn in de aankomende iOS 7 versie zodat een oplader niet meer in staat is om op een verkeerde manier toegang te krijgen tot het toestel. De patch is overigens wel al toegevoegd in de iOS 7-bètaversie voor ontwikkelaars. Sowieso raadt Apple met klem af om namaakopladers te gebruiken, aangezien een jonge vrouw in China onlangs overleed door een elektrische shock die zij kreeg terwijl ze haar iPhone gebruikte die aan een neppe oplader hing.

De onderzoekers die de hack de wereld in brachten, demonstreerde hun bevinden laatst tijdens een hackersconferentie. Binnen een week wisten ze voor 45 dollar een nepoplader te maken die gevoelige informatie van de iPhone af wist te halen. 

 

Over de auteur: Nichal Joosse