Geruchten
13 november 2012 - Ron Smeets

Apple licentie deal kost HTC $6 tot $8 per Android toestel ?

Afgelopen weekend werd bekend dat Apple en HTC hun strijdbijlen begraven hebben. De twee partijen bereikten een 10-jarige licentie overeenkomst voor het gebruik van elkaars (gepatenteerde) technologiën. Alle aanklachten en lopende rechtzaken werden daarmee in één klap 'opgelost' en beëindigd.

De details van de overeenkomst blijven geheim maar bronnen die bekend zijn met de deal beweren nu dat de overeenkomst HTC vanaf nu tussen de 6 en 8 dollar per verkocht Android toestel kost. Dat is het bedrag dat HTC dus aan Apple zou moeten betalen.

Als dit inderdaad klopt dan zal de overeenkomst een behoorlijke negatieve invloed hebben op de winst van HTC, die toch al geruime tijd onder druk staat. De Taiwanese fabrikant verkoopt zo'n 30 tot 35 miljoen Android toestellen per jaar. Even snel gerekend zou Apple dan dus tussen de 180 en 280 miljoen dollar per jaar op haar bankrekening kunnen bijschrijven. Voor het rijke Apple stelt dat niet veel voor, maar voor HTC, wiens winst de afgelopen vier kwartalen zo'n 843 miljoen Euro bedroeg (1.07 miljard dollar) is dat toch een aanzienlijke aderlating.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.